Als Rusland zich blijft mengen in het conflict in Oekraïne zal dit worden gezien als 'een invasie van Oekraïne'. 

Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur Samantha Power vrijdag bij een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd.

De waarschuwing volgt op schattingen van de NAVO dat Rusland zo'n twintigduizend militairen langs de grens met Oekraïne heeft samengetrokken. Power zei dat als Rusland hulp wil leveren aan de separatisten dit via neutrale internationale organisaties moet gebeuren.

"De humanitaire situatie moet worden aangepakt, maar niet door degenen die haar hebben veroorzaakt", aldus Power. "Verdere unilaterale bemoeienis van Moskou met Oekraïne, inclusief die onder de dekmantel van noodhulp, zal worden gezien als een invasie van Oekraïne."

De VS en de Europese Unie betichten Rusland ervan de rebellen in oosten van Oekraïne te steunen. Moskou ontkent dit. Volgens de Amerikaanse regering is het raketsysteem waarmee het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli uit de lucht geschoten werd afkomstig uit Rusland.

Oefeningen

Ondertussen meldt het Russische persbureau Interfax dat de militaire oefeningen van de Russische krijgsmacht niet ver van de grens met Oekraïne voorbij zijn. 

Het ministerie berichtte dat de vliegtuigen die aan de oefeningen hebben deelgenomen, naar hun permanente basis zijn teruggekeerd en dat de militairen van de antiraketeenheden hun uitrusting zijn gaan inladen voor vervoer naar hun permanente posities.

Door de oefeningen werd de vrees aangewakkerd dat Rusland zich voorbereidde op een inval in het oosten van Oekraïne.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU |