De Nederlandse strijdkrachten in Mali hebben maatregelen getroffen omtrent de ebola-uitbraak in buurlanden van het Afrikaanse land.

Momenteel zijn ongeveer 370 militairen actief in Mali, dat grenst aan Guinee. In dat land begon in maart de uitbraak van het dodelijke virus. In Mali zelf zijn nog geen gevallen bekend.

Een woordvoerder laat aan NU.nl weten dat het ministerie van Defensie de uitbraak zeer serieus neemt en de militairen daarom strenge voorzorgsmaatregelen laat hanteren.

"Om kans op besmetting met ebola te voorkomen, worden lokale medische instellingen vermeden. In geval contact noodzakelijk is met mensen die ziek of bebloed zijn, is het dragen van handschoenen verplicht", zegt Defensie.

"Vertoont iemand symptomen die passen bij ebola, dan gelden maximale beschermingsmaatregelen, zoals het dragen van beschermende kleding, maskers en handschoenen. Verder vermijden de militairen contact met dode dieren." 

Voedsel

De militairen eten bovendien geen zogenaamd bushmeat, vlees van wilde dieren, om besmetting via voeding te voorkomen. De Nederlanders eten alleen voedsel dat geleverd wordt door een Amerikaanse cateraar. 

Officieel is er nog geen medicijn tegen ebola. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag dat sinds de uitbraak in het westen van Afrika zeker 961  mensen aan de ziekte zijn overleden.

Nigeria

Ondertussen heeft president Goodluck Jonathan van Nigeria vrijdag de noodtoestand uitgeroepen om de uitbraak van ebola te bestrijden. Hij stelde circa 8,5 miljoen euro beschikbaar voor het bestrijden van de epidemie.

De meeste slachtoffers vielen in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Nigeria heeft zeven besmettingen bevestigd. Van de zeven patiënten zijn er twee overleden.

Bekijk de getroffen gebieden op kaart:

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola | Zes dingen die u moet weten over Ebola