Artilleriebeschietingen op de Oekraïense stad Donetsk hebben vrijdag aan zeker drie mensen het leven gekost. Dat heeft het stadsbestuur van Donetsk gezegd.

Volgens inwoners was een raketinstallatie van de pro-Russische separatisten mogelijk het doelwit van de beschietingen. Donetsk is een van de laatste bolwerken van de rebellen in Oost-Oekraïne.

De Oekraïense regering ontkent stellig burgergebieden te beschieten, maar verhalen van ooggetuigen doen anders vermoeden.

"We beschieten Donetsk niet, we zijn bezig de stad te bevrijden", zei Andrij Lysenko, een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsraad. "De woongebieden worden door de terroristen bestookt." De Oekraïense regering noemt alle pro-Russische strijders in het oosten 'terroristen'.

De separatisten lijken ondertussen van geen wijken te willen weten. De nieuwe premier van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, pochte donderdag achttien Grad-raketinstallaties en een groot aantal tanks te hebben buitgemaakt. Hoeveel er waar is van de boude bewering is onduidelijk.

De regering en de rebellen gebruiken beide de Grad-lanceerders van Russische makelij. De Grads vuren een groot aantal ongeleide raketten af. Het systeem is allesbehalve nauwkeurig, waardoor burgerslachtoffers onvermijdelijk zijn als een stad wordt beschoten.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne