Rechter Thokozile Masipa zal op 11 september uitspraak doen in de zaak tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius. 

Dat meldt AFP. Donderdag en vrijdag kwamen advocaat Barry Roux en aanklager Gerrie Nel in de rechtbank van de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria nog één keer aan het woord.  

Roux herhaalde vrijdag zijn standpunt dat Pistorius door de gesloten toiletdeur schoot omdat hij bang was. Daardoor maakte een 'oerinstinct' zich van hem meester, stelde de advocaat in zijn slotpleidooi. 

Roux claimt dat Pistorius gewend is geraakt om gevaren het hoofd te bieden omdat hij vanwege zijn handicap - Pistorius mist beide benen - niet kan vluchten. Eerder in het proces had Roux al betoogd dat Pistorius door ervaringen met geweld in het verleden een verhoogde alertheid had opgebouwd, bijvoorbeeld voor woninginbraken. 

De topadvocaat verklaarde verder dat de rechters er niet omheen kunnen dat de politie bewijsmateriaal in het huis van Pistorius heeft verplaatst. De advocaat had het onder meer over ventilatoren, een deken en een verlengsnoer.

Bekijk beelden van het slotpleidooi:

Ongeluk

Pistorius ontkent niet dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp heeft doodgeschoten, maar zegt dat het een tragisch ongeluk was. Hij dacht naar eigen zeggen dat een inbreker zijn huis was binnengedrongen.

De openbaar aanklager denkt dat Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag 2013 bewust doodschoot na een ruzie.

In zijn requisitoir benadrukte aanklager Nel dat Pistorius in zijn getuigenis van koers is gewijzigd. Eerst was er volgens advocaat Roux sprake van zelfverdediging, stelde Nel, maar toen Pistorius zelf aan het woord kwam, vertelde hij dat het niet zijn bedoeling was om de trekker over te halen. "Dat zijn twee verklaringen die onverenigbaar zijn", aldus Nel. 

Pistorius staat terecht voor moord. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij 25 jaar tot levenslang krijg. Naast de beschuldigingen van moord wordt Pistorius verdacht van drie andere wapengerelateerde zaken. Hij zou onder meer een schot gelost hebben in een vol restaurant in Johannesburg, enkele maanden voor de dood van Steenkamp. 

Achtergrond: Wat dacht Pistorius toen hij schoot? Dat moet de rechter nu bepalen.