De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de ebola-uitbraak in West-Afrika vrijdag bestempeld als internationale gezondheidscrisis.

Dat maakt de WHO vrijdag bekend.

Volgens de organisatie is een sterke reactie van de internationale gemeenschap nodig om verdere uitbraak te voorkomen. Deskundigen bespreken deze week de hevigheid van de voortdurende epidemie.

De uitbraak van het dodelijke virus in Afrika is de grootste en langdurigste in de geschiedenis. Volgens WHO is de situatie zorgwekkend genoeg om van een internationale gezondheidscrisis te spreken. Dat gebeurde eerder bij de uitbraak van varkensgriep in 2009 en een polio-uitbraak in mei.

De huidige uitbraak van ebola begon in maart in Guinee en is sindsdien verspreid naar Sierra en Liberia. Ook in Nigeria zijn besmettingen bekend. 

Volgens Keiji Fukuda, hoofd van de afdeling WHO-gezondheidsveiligheid, zal de uitbraak in West-Afrika de komende maanden vermoedelijk erger worden voordat de ziekte weer verdwijnt. ''Waarschijnlijk is, dat het eerst erger wordt voordat het beter gaat'', aldus Keiji Fukuda. ''We zijn er volledig op voorbereid dat de uitbraak gedurende een aantal maanden op een hoog niveau blijft.''

Er is geen officiële behandeling of vaccin tegen het ziektebeeld. Ongeveer vijftig procent van de gevallen leidt tot overlijden. 

'Zeer ernstig'

De mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de ziekte zijn ''zeer ernstig'' door de besmettelijkheid van dit virus.

Toch zegt de WHO ook dat er geen algemeen reis- en handelsverbod moet worden ingesteld in West-Afrika. Wel moeten alle landen waar de ziekte van mens op mens is overgedragen, de noodtoestand afkondigen.

WHO-chef Margaret Chan sprak van een 'duidelijke oproep tot internationale solidariteit'. "Landen die getroffen zijn hebben niet de capaciteit om te gaan met een uitbraak van deze omvang en complexiteit", zei ze. "Ik verzoek de internationale gemeenschap zo spoedig mogelijk hulp te bieden." 

Vragenlijst

Getroffen landen zouden volgens de WHO alle mensen die de grens over willen, moeten controleren op ebola. Die controle moet ten minste bestaan uit het invullen van een vragenlijst en het nemen van de temperatuur.

Mensen die ebola hebben gehad, mogen pas reizen als twee tests met daartussen minstens 48 uur hebben uitgewezen dat ze de ziekte niet langer onder de leden hebben. Mensen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten, zouden 21 dagen niet mogen reizen.

Landen waar ebolagevallen zijn geconstateerd, moeten overwegen grote bijeenkomsten te schrappen totdat de uitbraak voorbij is.

Het begraven van eboladoden moet door goed getraind personeel worden gedaan. Vervoer van lichamen van het ene naar het andere land moet worden verboden, behalve als het onder voldoende veiligheidsmaatregelen gebeurt, verordonneerde de WHO vrijdag.

Schiphol

Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vrijdag weten dat reizigers die vanuit Nigeria naar Nederland vliegen, inderdaad worden gecontroleerd. De lichaamstemperatuur wordt gemeten en ze krijgen een aantal vragen voorgelegd over hun tijd in het Afrikaanse land. 

Wie vanaf Schiphol naar Nigeria vliegt, krijgt op de luchthaven via flyers informatie over de dodelijke ziekte.

Eerder vrijdag werd bekend dat de luchthaven in het Duitse Frankfurt alle passagiers op vluchten uit Nigeria controleert op ebola-besmetting. Lufthansa vliegt dagelijks op de steden Lagos en Abuja.

Aanbevelingen

Wat de beslissing van de WHO is om de ebola-uitbraaak als internationale gezondheidscrisis aan te duiden, is onduidelijk. Het besluit over polio eerder dit jaar heeft nog niet geleid tot indamming van de verspreiding van de ziekte. Landen bleken de aanbevelingen die in mei werden gedaan niet volledig te hebben uitgevoerd. In landen als Pakistan en Kameroen is de polio-uitbraak zelfs verhevigd. 

"Ik weet niet wat het voordeel is van het uitroepen van een internationale noodtoestand", zei David Heymann, die de reactie van de WHO op de uitbraak van SARS coördineerde en tegenwoordig als hoogleraar verbonden is aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. 

Europese unie

Het risico van ebola voor de Europese Unie is extreem laag, stelt de Europees Commissie in Brussel. Relatief weinig mensen die naar de EU reizen, zijn waarschijnlijk besmet met het virus, aldus Europees Commissaris Tonio Borg (Gezondheid) in een verklaring. Ook wijst hij op de manier waarop het virus zich verspreidt, namelijk alleen door direct contact met lichaamsvloeistoffen van de patiënt.

Daarnaast heeft de EU zeer hoge normen bij de gezondheids- en preventieve zorg, stelt de commissaris. Op het ''onwaarschijnlijke geval'' dat ebola de EU bereikt, zou de unie zijn voorbereid.

VS

De Verenigde Staten ontraden hun ingezetenen naar West-Afrika te reizen. Nederlanders in West-Afrika worden vanwege de snelle verspreiding van het ebolavirus opgeroepen zich te registreren bij de ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat ambassades vanwege de nijpende situatie contact willen houden met alle Nederlanders in het gebied. 

Het aantal doden als gevolg van de ebola-epidemie is gestegen naar 961. Er zijn 29 nieuwe sterfgevallen gemeld. Ook zijn in de vier getroffen landen (Liberia, Sierra Leone, Guinee, Nigeria) 68 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd.

Zes dingen die u moet weten over ebola l Al het nieuws over ebola