In de strijd tegen het oprukkende ebolavirus maakt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid de weg vrij voor het gebruik van een medicijn dat nog in ontwikkeling is. 

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die eerder tests met het middel TKM-Ebola had stilgelegd, kan het mogelijk worden ingezet bij de behandeling van mensen die het virus hebben opgelopen.

Officieel is er nog geen medicijn tegen ebola. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei woensdag dat sinds de uitbraak in het westen van Afrika zeker 932 mensen aan de ziekte zijn overleden.

De Canadese fabrikant, Tekmira Pharmaceuticals, kan door de goedkeuring de eerder gestaakte medische test op mensen hervatten.

Twee Amerikanen, die in Afrika ebola opliepen, krijgen momenteel in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Atlanta een behandeling met een ander medicijn in ontwikkeling, genaamd ZMapp. Hun gezondheidssituatie lijkt er hierdoor op vooruit te gaan.

Nederlands vaccin

Ook een Nederlands bedrijf boekt vooruitgang in de ontwikkeling van een vaccin. Biotechbedrijf Crucell uit Leiden heeft het vaccin op apen getest. "De data ziet er veelbelovend uit," aldus Maria Pau, hoofd van het onderzoeksprogramma tegen het Financieele Dagblad.

Waarschijnlijk kan het vaccin eind 2015 of begin 2016 worden getest op mensen. De ontwikkeling verkeert op dit moment in de pre-klinische fase.