Zowel het regeringsleger als opstandelingen hebben in Zuid-Sudan oorlogsmisdaden begaan sinds eind 2013 gevechten uitbraken tussen de twee kampen.

In een rapport stelt Human Rights Watch (HRW) vrijdag dat de gruweldaden mogelijk gelijkstaan aan misdaden tegen de mensheid.

De strijd kenmerkt zich volgens de mensenrechtenorganisatie door moorden op burgers op grond van etniciteit, en de massale vernietiging en plundering van burgereigendommen.

HRW roept de Zuid-Sudanese regering en de gewapende rebellen op om direct een einde te maken aan misdaden tegen de burgerbevolking, en te zorgen dat de verdachten van de ernstigste misdrijven volgens internationale standaarden worden berecht.

De schaal en ernst van de misdaden rechtvaardigen een omvattend wapenembargo tegen Zuid-Sudan, alsmede gerichte sancties tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de grootste schendingen van het internationaal recht. ''De misdaden tegen burgers in Zuid-Sudan over de afgelopen maanden, met inbegrip van etnische moorden, zullen nog decennialang nagalmen'', zegt Daniel Bekele, HRW-chef voor Afrika.

In december brak een bloedige strijd uit tussen de dominerende stammen van het in juli 2011 onafhankelijk geworden land. Door de machtsstrijd tussen president Salva Kiir van de Dinka-stam en de inmiddels afgezette vicepresident Riek Machar van de rivaliserende Nuer-stam zijn al 1,5 miljoen Zuid-Sudanezen op de vlucht geslagen.