In de Belgische kerncentrale Doel 4, aan de grens met Nederland, heeft zich mogelijk sabotage voorgedaan. 

Het defect waardoor de centrale op dinsdag moest worden stilgelegd werd mogelijk veroorzaakt door een ''bewuste manuele handeling'', zegt energiebedrijf Electrabel tegen de Belgische zender VRT.

Electrabel onderzoekt wanneer de centrale weer kan worden opgestart. Er zat een lek in de leiding van de smeerolie waardoor een van de stoomturbines oververhit was geraakt. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle FANC onderzoekt de zaak.

''De veiligheidsinspecteurs van het FANC zijn ter plaatse gegaan. Er zijn vaststellingen gedaan en er zijn inderdaad aanwijzingen dat het oliereservoir mogelijk niet zomaar is leeggelopen door een technisch defect, maar dat er iemand daar bewust voor gezorgd heeft, maar dat zijn we aan het onderzoeken", aldus een woordvoerder tegen persbureau Belga.

Geen gevaar

Gevaar voor de omgeving is er niet geweest, benadrukt Electrabel.

''Dit wordt zeer ernstig genomen. Belangrijk is wel de nuance dat het om het niet-nucleaire gedeelte van de centrale gaat. In de kritische zone kan zoiets niet zomaar gebeuren. Dit ging om een turbine. Het is nog altijd niet goed als er schade is die een kerncentrale stilzet, maar het is niet dat de nucleaire veiligheid meteen op het spel gestaan heeft."