De Amerikaanse president Barack Obama overweegt luchtaanvallen in Irak om de minderheden die vluchten voor de oprukkende Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) te redden. 

Dat meldt The New York Times donderdag.

Koerdische autoriteiten hebben tegen de krant gezegd dat de Amerikanen donderdagavond al woord bij daad hebben gevoegd en ten minste twee doelen in Noord-Irak zouden hebben bestookt met bommen.

De meldingen over de bombardementen kwamen op de Koerdische televisie vanuit de stad Irbil. Doelwit waren strijders van de Islamitische Staat die de plaatsen Gwer en Mahmour hebben ingenomen.

Een woordvoerder van het Pentagon ontkent de bombardementen echter op Twitter

Washington zou daarnaast drones willen inzetten om vanuit Arbil het door IS bezette gebied in kaart te brengen en Iraakse en Koerdische eenheden van informatie te voorzien hoe ze het best de jihadisten kunnen bestrijden.

Yezidi's

Aanleiding voor de bombardementen is een dreigende humanitaire crisis in het noorden van Irak. Ongeveer 50.000 Yezidi's, een religieuze minderheid in Irak, zitten door het oprukkende geweld vast op kale bergtoppen. Ze lopen daar het risico om te komen van de dorst en honger.

Aan de voet van de bergen wacht hen mogelijk moord en verkrachting door strijders van IS, die de Yezidi's als duivelsaanbidders zien. Deze week vluchtten 140.000 Yezidi's uit de noordelijke regio's van Irak, voornamelijk naar door Koerden gecontroleerde gebieden.

Volgens Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers kan "in sneltreinvaart" een knoop worden doorgehakt. 

Droppings

Obama geeft ook aan voedsel- en medicijndroppings te organiseren. 

Volgens verscheidene Amerikaanse media vonden de hulpmissies vrijdagochtend plaatsen. "De dropping van hulpgoederen door de VS is uitgevoerd," aldus CBSNews op Twitter.

Yezidisme 

Het Yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen en combineert elementen uit onder meer het christendom en de islam. Een Yezidi word je door geboorte, en trouwen met iemand van buiten de gemeenschap betekent verlies van je geloof.

Schattingen van het aantal Yezidi's lopen uiteen van een half tot 2 miljoen. De meesten van hen wonen in Noord-Irak, in de autonome regio koerdistan. Yezidi's zijn nauw verwant met Koerden. 

Lalish, het belangrijkste Yezidi-heiligdom, ligt midden in Koerdistan. In Europa leven naar schatting 75.000 Yezidi's, vooral in Duitsland en de Scandinavische landen. De Nederlandse gemeenschap kent ongeveer 5.000 leden.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de recente aanvallen door IS-rebellen in Irak donderdagavond (onze tijd) veroordeeld. Ook riepen de 15 leden van het hoogste adviesorgaan van de VN de internationale gemeenschap in een spoedzitting op om steun te verlenen aan de Iraakse bevolking.

''De leden van de VN-Veiligheidsraad roepen de internationale gemeenschap op om de regering en de bevolking van Irak te steunen'', zei de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant. ''We moeten er alles aan doen om het lijden van het Iraakse volk in het huidige conflict te verlichten.''

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, onderstreept de roep om hulp. Volgens de Zuid-Koreaan zouden in het bijzonder ''landen met invloed en middelen die het conflict positief kunnen beïnvloeden'' zich moeten inzetten om het lijden van het Iraakse volk te verzachten.

Kabinet

Het kabinet heeft de zorgen over de opmars van ISIS in Irak overgebracht aan de Iraakse ambassadeur. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"De nood van de nieuwe groepen vluchtelingen is bijzonder hoog en verdient onmiddellijke aandacht", aldus Timmermans. "Het kabinet dringt daar via diplomatieke kanalen in binnen- en buitenland met stelligheid op aan."

De ambassadeur gaf in een gesprek op het ministerie aan dat de Iraakse regering voorlopig de interne geschillen met de Koerden opzij schuift en gezamenlijk optrekt tegen de terreurbeweging. Omdat dat op dit moment onvoldoende is, heeft hij bij het ministerie om internationale steun gevraagd om de situatie onder controle te krijgen.

Het kabinet steunt het verzoek van Frankrijk om de situatie in Irak in de VN-Veiligheidsraad te bespreken. Ook staat de Nederlandse ambassade in Caïro over de situatie in contact met vertegenwoordigers van de Arabische Liga. 

Journalist

Op de Amerikaanse nieuwswebsite Vice News verscheen donderdagavond een gefilmd verslag van een westerse journalist. De journalist mocht drie weken mee met de soennitische strijders naar de frontlinie. Dit is de eerste keer dat IS een westerse journalist heeft toegelaten. Ook filmde de journalist een gevecht in Syrië.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van IS:

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier