NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft donderdag in Kiev met de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gesproken over steun van de alliantie aan de defensie van Oekraïne. 

''Mijn boodschap is zeer duidelijk: de steun van de NAVO voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne is onwrikbaar'', liet hij weten.

Rasmussen zei dat hij ''zeer goede ontmoetingen'' heeft gehad met president Petro Porosjenko en andere Oekraïense leiders.

Hij liet ook weten dat de NAVO Oekraïne meer wil steunen.

''In reactie op de Rusische agressie, werkt de NAVO nog nauwer samen met Oekraïne om zijn strijdkrachten en defensie-instellingen te hervormen. We blijven het vermogen verbeteren van Oekraïense soldaten en NAVO-soldaten om samen te werken. We plannen meer gezamenlijke oefeningen'', aldus de NAVO-chef. Voor de komende NAVO-ontmoeting in Wales zijn ook Oekraïne en president Porosjenko uitgenodigd.

Rand

Rasmussen riep Rusland op om ''terug te stappen van de rand, terug te stappen van de grens en een vredesmissie niet als excuus te gebruiken voor oorlog''. Volgens Rasmussen heeft het ''illegale gedrag van Rusland een nieuwe veiligheidssituatie gecreëerd''. Hij liet weten dat Rusland nog steeds doorgaat met het destabiliseren van Oekraïne en het steunen van de rebellen.

De NAVO-chef zei dat het neerhalen van vlucht MH17 de ''tragische wereldwijde gevolgen'' daarvan heeft getoond.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp