De VN-Veiligheidsraad zal donderdag nog in een spoedzitting bijeenkomen om de crisis in Irak te bespreken. 

Dat meldt het Franse persbureau AFP. De zitting zal om 23.30 uur (Nederlandse tijd) plaatsvinden. 

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, riep donderdagmiddag op tot het organiseren van een spoedzitting vanwege de "terroristische dreiging". 

In Irak rukt de radicale soennitische beweging Islamitische Staat (IS), het voormalige ISIS, moordend op. Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen. Ooggetuigen bevestigen dat de christelijke plaatsen Tilkaif, Al Kwair en Qarakosh in handen van de opstandelingen zijn gevallen.

Qarakosh herbergt de grootste minderheid Christenen in Irak. Volgens een christelijke organisatie in Irak, is minstens een kwart van de christelijke inwoners van de stad en de omliggende dorpen op de vlucht geslagen.

IS zegt in een verklaring op Twitter dat het inmiddels vijftien plaatsen in Noord-Irak heeft veroverd, waaronder veel woonplaatsen van christenen. De Koerdische strijders die de plaatsen beveiligden, peshmerga's, werden verdreven.

Militanten van IS hebben donderdag ook de grootste stuwdam van Irak, een belangrijke water- en energiebron, ingenomen. 

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer werd donderdag met instemming gereageerd op het pleidooi van Frankrijk om de opmars van IS in Irak op korte termijn te bespreken in de VN-Veiligheidsraad.

"Eindelijk!", reageert Pieter Omtzigt (CDA) donderdagmiddag op Twitter. Ook regeringspartij PvdA ondersteunt de oproep. Servaes noemde de oproep van Frankrijk op Twitter 'terecht'. De sociaaldemocraat spreekt van een 'humanitair drama' dat gaande is in Irak. 

Kort daarvoor had Omtzigt zelf al gepleit om de Veiligheidsraad bijeen te roepen. De CDA'er vindt dat de internationale gemeenschap snel met een oplossing moet komen om de minderheden die zijn gevlucht voor de islamitische terreurbeweging te beschermen. 

De Tweede Kamer eiste eerder al een brief van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over de situatie in Irak. Die brief zou Timmermans nog donderdag moeten sturen. 

Noordwesten

Deze week vluchtten 140.000 Yezidi's uit de noordelijke regio's van Irak, voornamelijk naar door Koerden gecontroleerde gebieden.

50.000 Yezidi's zitten echter vast op kale bergtoppen, waar ze het risico lopen om te komen van de dorst en honger. Aan de voet van de bergen wacht hun mogelijk moord en verkrachting door strijders van IS, die de Yezidi's als duivelsaanbidders zien.

Yezidisme 

Het Yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen en combineert elementen uit onder meer het christendom en de islam. Een Yezidi word je door geboorte, en trouwen met iemand van buiten de gemeenschap betekent verlies van je geloof.

Schattingen van het aantal Yezidi's lopen uiteen van een half tot 2 miljoen. De meesten van hen wonen in Noord-Irak, in de autonome regio koerdistan. Yezidi's zijn nauw verwant met Koerden. 

Lalish, het belangrijkste Yezidi-heiligdom, ligt midden in Koerdistan. In Europa leven naar schatting 75.000 Yezidi's, vooral in Duitsland en de Scandinavische landen. De Nederlandse gemeenschap kent ongeveer 5000 leden.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier