De Oekraïense hoofdstad Kiev heeft geprobeerd het Plein van de Onafhankelijkheid (Maidan) in het centrum, waar al maanden demonstranten in tenten bivakkeren, proberen schoon te vegen. 

Oekraïense media meldden dat de ongeveer driehonderd gemeentewerkers en politieagenten hun poging om het plein op te ruimen hebben gestaakt en wachten op nieuwe orders. Op het plein bivakkeren al maanden demonstranten in tenten.

Actievoerders staken banden in brand en bekogelden de oproerpolitie met stenen en molotovcocktails toen deze donderdagochtend vroeg met de ambtenaren het plein op kwamen lopen.

De actievoerders hadden op diverse plaatsen op het plein barricades opgeworpen die in brand werden gestoken. Op Twitter circuleerden foto's van brandende banden en zwarte rookpluimen. Er zijn nog geen berichten over arrestaties of gewonden.

Revolutie

Het tentenkamp was overgebleven na de revolutie die in februari leidde tot het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Het plein speelde een belangrijke rol in de volksopstand.

De actievoerders zijn sinds de omwenteling op het plein gebleven. Ze vinden dat er ondanks een nieuwe prowesterse regering niet genoeg is veranderd.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne