Rusland bant voedselproducten uit de 28 landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. Het gaat om vlees, vis, fruit en zuivelproducten.

Dat meldt de Russische premier Dmitri Medvedev donderdag.

Het is een tegenmaatregel voor landen die meedoen met sancties tegen Rusland vanwege de burgeroorlog in Oekraïne en is minstens een jaar van kracht. Het land publiceerde een lijst met alle geboycotte producten.

"Er is niets goeds aan sancties en het was geen makkelijk besluit om te nemen", zei Medvedev. "Maar we moesten het doen."

Luchtruim

Rusland overweegt bovendien het luchtruim te sluiten voor Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die naar Azië vliegen. Oekraïense luchtvaartmaatschappijen mogen per heden al niet meer in het Russische luchtruim komen. 

Deze zet zou de kosten van de vliegmaatschappijen aanzienlijk verhogen omdat de vliegtijd vanwege het omvliegen aanzienlijk toeneemt. Medvedev zegt dat over deze maatregel nog gesproken wordt.

De Russen overwegen eveneens om importrestricties op te leggen voor auto's, vliegtuigen en marineschepen, maar daarvoor moet eerst naar de eigen productiecapaciteit worden gekeken.

Bekijk de verklaring van Medvedev:

600 miljoen

Nederlandse groente- en fruittelers exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro naar Rusland. Europa exporteert per jaar voor ongeveer 2 miljard euro aan groente en fruit naar Rusland. 

Rusland importeerde in 2013 in totaal voor 11,8 miljard euro aan voedsel en agrarische producten (waaronder ook vlees en melk) uit de EU. Vanuit de Verenigde Staten werd voor een bedrag van 975 miljoen euro geïmporteerd.

Tien procent

Het gaat om iets minder dan tien procent van de totale Europese uitvoer aan dergelijke producten, die vorig jaar bijna 120 miljard euro bedroeg.

Bij de Europese export naar Rusland gaat het vooral om fruit, groenten, kaas en varkensvlees. Dat laatste product mocht echter al niet worden ingevoerd na enkele gevallen van varkenspest in meerdere Oost-Europese EU-lidstaten, aldus Brussel.

De Europese Unie betreurt de Russische sancties en behoudt zich het recht actie te ondernemen. Volgens de Europese Commissie in Brussel zijn de Russische maatregelen duidelijk politiek gemotiveerd.

'Grote gevolgen'

Bij verladersorganisatie EVO bestaat de vrees dat de Russische sancties grote gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Ook exportfederatie Fenedex denkt dat de sancties "geweldige repercussies" kunnen hebben voor individuele bedrijven. 

Fenedex en brancheorganisatie LTO Nederland hopen dat de Nederlandse overheid en de EU maatregelen nemen om getroffen ondernemers financieel bij te staan.

De organisaties verwachten dat de prijzen voor producten zoals paprika's en tomaten zullen dalen, omdat deze producten niet naar Rusland kunnen. Daardoor zullen er in Europa overschotten ontstaan.

Russische minister

De Russische minister van Landbouw, Nikolaj Fyodorov, denkt de gevolgen van het importverbod van voedsel uit bijvoorbeeld de Europese Unie te compenseren door de import van kaas uit Nieuw-Zeeland. Ook wil Rusland meer vlees uit Brazilië invoeren.

De bewindsman vermoedt dat de Russen aanvankelijk meer voor hun voedsel moeten betalen, maar dat de prijzen op de langere termijn zullen stabiliseren.

De regering in Moskou wil ook met Wit-Rusland en Kazachstan praten. Zo wil zij voorkomen dat voedsel uit onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten via die landen alsnog Rusland binnenkomt.

Politieke partijen

Verschillende politieke partijen reageren donderdag op de Russische sancties. Zo stelt het CDA dat het kabinet met een reactie moet komen en moet aangeven welke maatregelen er worden genomen. Ook de PvdA wil snel duidelijkheid over de gevolgen voor de Nederlandse en Europese economie.

De VVD doet donderdag een oproep aan het kabinet. Het kabinet moet volgens de partij samen met de Europese landen alles in het werk stellen om de tegenmaatregelen van Rusland op te vangen zodat de economische gevolgen ervan zo beperkt mogelijk blijven.

‘Kabinet moet gevolgen Russische sancties beperken’ | Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | 'Voedselexporteurs moeten door zure appel heen bijten'