In Irak zijn meer dan 100.000 christenen op de vlucht geslagen voor de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de chaldeïsche patriarch van Babylon, Louis Raphael I Sako, gezegd.

Paus Franciscus heeft de wereldleiders donderdag opgeroepen de ontheemden in het Arabische land bij te staan.

''De christenen hebben alles achter moeten laten, zelfs hun schoenen, en zij zijn op blote voeten op weg gegaan naar Koerdistan'', aldus de chaldeïsche patriarch volgens de Italiaanse krant la Repubblica. Paus Franciscus wil ''een onophoudelijk gebed van de hele kerk om de Heilige Geest te vragen om de gift van de vrede''.

IS zou de stad Qaraqosh in de nacht van woensdag op donderdag hebben veroverd. De stad herbergt de grootste minderheid Christenen in Irak. Volgens een christelijke organisatie in Irak, is minstens een kwart van de christelijke inwoners van de stad en de omliggende dorpen op de vlucht geslagen.

IS zegt in een verklaring op Twitter dat het inmiddels vijftien plaatsen in Noord-Irak heeft veroverd, waaronder veel woonplaatsen van christenen. De Koerdische strijders die de plaatsen beveiligden, peshmerga's, werden verdreven.

Opmars

De opmars van IS kreeg afgelopen weekeinde een belangrijke impuls toen de strijders hun Koerdische tegenstanders een gevoelige nederlaag toebrachten in het noorden van het gebied.

Woensdag vielen tientalen doden door een bombardement van het Iraakse leger op een shariarechtbank van IS in Mosul, op ruim 80 kilometer van Arbil. Deze plaats is al geruime tijd in handen van IS.

Timmermans

Donderdag werd bekend dat de Tweede Kamer van minister Frans Timmermans vóór donderdagmiddag wil horen of er internationale actie komt voor de Yezidi's in Irak die gevlucht zijn voor het geweld van IS, omdat velen van hun mensen zijn vermoord. 

De Yezidi's zijn gevlucht uit de Iraakse stad Sinjar en omliggende dorpen, nadat die werden veroverd door IS.

Onder de Yezidi's zijn al vele doden gevallen en de overlevenden zijn uit angst de bergen in gevlucht. Daar houden ze zich schuil, maar kampen ze met een groot gebrek aan water, voedsel en medicijnen. Ze kunnen geen kant op omdat de kans groot is dat ze vermoord worden. 

ISIS strijdt naar eigen zeggen voor de bescherming van de soennitische Irakezen en om de islam te beschermen. Andersgelovigen als Sjiieten, christenen en dus ook de Yezidi's worden vervolgd.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier