Het driedaagse bestand tussen Hamas en Israël is zijn laatste dag ingegaan. Beide partijen betrekken hun stellingen alweer, ook al wordt in Caïro verder onderhandeld over een permanente wapenstilstand en wederopbouw van de zwaar getroffen Gazastrook.

Het staakt-het-vuren verstrijkt vrijdag. De internationale druk op Hamas en Israël om het bestand te verlengen en meer tijd te creëren voor onderhandelingen is groot.

De Israëlische minister van communicatie Gilad Erdan zei donderdag dat het Israëlische leger de 'operaties zal hervatten' als Hamas een vervolg geeft aan de vijandelijkheden. Hamas uitte eerder vergelijkbare oorlogstaal en laat aan Al-Jazeera weten "klaar te zijn voor een nieuwe ronde aan gevechten."

"Onze raketten zijn gericht op Israëlische tanks en voertuigen", aldus een Hamas-strijder tegen de zender. "We hebben in deze regio al meer dan één tank opgeblazen. De vijand weet dat ook."

Overleg

Israël en Hamas begonnen woensdag aan een indirect vredesoverleg in de Egyptische hoofdstad Caïro. Egyptische bemiddelaars hebben de onderhandelingen voortgezet.

Dit moet leiden tot een duurzaam bestand in de oorlog die een groot deel van de Gazastrook heeft verwoest.

Sinds het conflict vier weken geleden escaleerde, zijn aan Palestijnse zijde meer dan 1.800 doden gevallen, onder wie 408 kinderen. Tienduizend Palestijnen raakten gewond.

Door het geweld van Hamas kwamen 64 Israëlische militairen om. Drie Israëlische burgers verloren het leven.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict