De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gezegd dat hij nog te weinig informatie heeft over het experimentele serum tegen ebola om groen licht te geven voor het medicijn.

Twee Amerikanen die het dodelijke virus hebben opgelopen, kregen het toegediend. Ze hebben er goed op gereageerd.

''We moeten ons door de wetenschap laten leiden en ik denk niet dat er nu genoeg informatie is om te zeggen dat het medicijn werkt'', zei Obama. ''Ebola is momenteel en in het verleden controleerbaar gebleken als je een sterk gezondheidsstelsel hebt.''

De twee Amerikanen die het experimentele medicijn kregen, zijn hulpverleners die het besmettelijke virus opliepen tijdens hun werk in Liberia. Ze zijn eerder deze week met een speciaal vliegtuig naar de VS gebracht en worden behandeld in een speciale afdeling van een ziekenhuis in Atlanta.

Uitbraak

Volgens Obama moet er eerst alles aan gedaan worden om de uitbraak van ebola in het westen van Afrika te stoppen. Later kan dan worden besloten of nieuwe medicijnen of behandelingen effectief kunnen zijn, zei hij. Er is nu nog geen medicijn tegen ebola.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei woensdag dat sinds de uitbraak zeker 932 mensen aan de ziekte zijn overleden.

Bekijk de verklaring van Obama:

Noodtoestand

In Liberia heeft president Ellen Johnson Sirleaf woensdag zelfs de noodtoestand uitgeroepen, omdat de epidemie een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt.

De maatregel is volgens Johnson Sirleaf nodig voor ''de bescherming van de levens'' van de burgers in Liberia. De noodtoestand is direct ingegaan en geldt negentig dagen.

Liberia is een van de landen in West-Afrika waar de epidemie het meest heerst. Ook in Sierra Leone en Guinee zijn veel gevallen bekend.

Niet besmet

Ondertussen blijkt een patiënt die een aantal dagen geleden in een ziekenhuis in New York werd getest op ebola, niet besmet te zijn. Dat heeft het Mount Sinai Hospital in de Amerikaanse stad woensdag laten weten.

De patiënt was daar maandag opgenomen met hoge koorts, na een reis in West-Afrika, waar de epidemie momenteel heerst.

''De toestand van de patiënt is stabiel en gaat vooruit", meldt het ziekenhuis. Eerder hadden de artsen al gezegd dat het niet waarschijnlijk was dat de patiënt besmet was met het dodelijke virus ebola. Toch werd de zieke man uit voorzorg in quarantaine geplaatst.

Pajares

De Spaanse missionaris Miguel Pajares die met het ebolavirus is besmet, is donderdagochtend in Madrid aangekomen.

Hij is met een militair vliegtuig uit het West-Afrikaanse land Liberia, waar hij werkte, naar de Spaanse hoofdstad gebracht, meldde het ministerie van Defensie in Madrid. Hij wordt opgenomen in een speciale afdeling van het Carlos III-ziekenhuis in Madrid.

Pajares (75) is de eerste ebolapatiënt die naar Europa is gebracht. 

Zes dingen die u moet weten over Ebola

Uitlegvideo over ebola: