Milities hebben in de Oost-Libische stad Benghazi nog eens drie militaire bases ingenomen. Dat heeft de overkoepelende Revolutionaire Shuraraad van Benghazi woensdag bekendgemaakt.

De strijders zouden daarmee grote hoeveelheden zware wapens, waaronder pantservoertuigen, in handen hebben gekregen.

De Shuraraad, die bestaat uit extremistische milities als Ansar al-Shariah, plaatste foto's op internet waarop leiders poseren bij tanks, raketwerpers en artillerie. Het wapentuig zou bij de inname van de bases in beslag genomen zijn. Of de foto's echt zijn kan niet worden nagegaan.

De laatste weken hebben de militanten meer legerbases van het afgekalfde Libische leger ingenomen. Een bron in het stadsbestuur bevestigt de overwinningen van de milities en zegt dat ze nu de overgebleven posten aan de randen van de stad beschieten.

Tegenoffensief

De rudimentaire krijgsmacht staat onder bevel van generaal Khalifa Hifter. Die kondigde in mei aan militanten te verdrijven uit Benghazi. Dat was tegen het zere been van de islamistische opstandelingen, die met ogenschijnlijk succes een tegenoffensief begonnen.

Nadat de milities het regime van Moammar Kaddafi in 2011 omver hadden geworpen is een onderlinge strijd ontstaan. Bij gebrek aan een goed antwoord op het geweld heeft het Libische overgangsbestuur de strijders op de loonlijst gezet en ze allemaal een in meer of mindere mate legitimiteit en onschendbaarheid beloofd.