Er is nog geen akkoord over een verlenging van het staakt-het-vuren in de Gazastrook dat vrijdag afloopt. Dit heeft een hooggeplaatste onderhandelaar van Hamas woensdagavond laten weten in Caïro. 

Een Israëlische functionaris had eerder verklaard dat de Joodse staat bereid is tot een verlenging van het bestand.

De functionaris zei er niet bij voor hoelang de verlenging zou gelden. Momenteel geldt er een staakt-het-vuren van 72 uur dat dinsdagochtend inging.

Ondertussen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag gezegd dat het hoge aantal burgerdoden bij het conflict in Gaza de schuld is van Hamas. Volgens de regeringsleider was het Israëlische offensief rechtmatig en proportioneel. 

De bombardementen op de Gazastrook waren volgens Netanyahu een noodzakelijke vergelding van de raketaanvallen van Hamas. De premier zei iedere burgerdode te betreuren, maar weet het hoge aantal burgerslachtoffers aan de werkwijze van Hamas. De beweging zou aanvallen vanuit dichtbevolkte gebieden uitvoeren. 

Bij het offensief zijn tot nu toe bijna 1.900 Palestijnen om het leven gekomen. Volgens Israël waren negenhonderd personen hiervan militanten.

De Verenigde Naties stelt juist dat driekwart van de slachtoffers burgers waren. Aan Israëlische zijde kwamen tot nu toe 67 mensen om, onder wie drie burgers. 

Gechoqueerd

De president van het Internationale Comité van het Rode Kruis, Peter Maurer, bracht woensdag een bezoek aan de Gazastrook. ''Ik heb nog nooit dusdanig zware vernielingen gezien'', aldus de Zwitserse diplomaat na een bezoek aan een woonwijk.

''Ik ben ten diepste gechoqueerd over wat ik heb gezien en ben woedend dat we niet hebben kunnen voorkomen wat er is gebeurd.''

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep ertoe op de vicieuze cirkel van vernietiging en wederopbouw te doorbreken. ''Wij moeten weer opbouwen. Maar ditmaal moet het de laatste keer zijn'', aldus de Zuid-Koreaan.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict