Rusland verbiedt de invoer van alle fruit en groenten uit de Europese Unie. Ook wordt de import van alle landbouwproducten uit de VS verboden.

Dit heeft persbureau RIA Novosti woensdagavond gemeld.

De maatregelen maken deel uit van de Russische sancties op landbouwproducten uit landen die meedoen aan de sancties tegen Rusland. President Vladimir Poetin had de regering opdracht gegeven om een lijst met producten samen te stellen.

Vorig jaar voerde Rusland voor 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan voedsel uit de VS in, ofwel 4 procent van de totale import van het land.

Sancties

Eerder werd al bekend dat Rusland landbouwproducten zou gaan boycotten uit landen die meedoen aan sancties tegen het land. Daaronder is ook Nederland.

Het verbod is een antwoord op de sancties die westerse landen invoerden na het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne en de Russische bemoeienissen in dat land.

De maatregelen worden ingesteld "met het doel de veiligheid van de Russische federatie veilig te stellen". Er wordt ook actie ondernomen om plotse prijsstijgingen tegen te gaan. 

Dinsdag riep Poetin de regering al op maatregelen te treffen in reactie op EU-sancties. Onbekend was toen nog hoe die maatregelen eruit zouden komen te zien. 

Rusland is een grote markt voor de Nederlandse groente- en fruittelers, die er jaarlijks voor 600 miljoen euro naar toe exporteren.

Polen

Rusland stelde vorige week een importverbod in voor Poolse groente en fruit, een maatregel die eveneens wordt gezien als vergelding van de Europese economische sancties tegen Rusland.

Woensdagmiddag lieten de Nederlandse vereniging van exporteurs Fenedex en werkgeversorganisatie VNO-NCW nog weten dat de gevolgen voor de export van Nederlandse bedrijven door de economische sancties tegen Rusland beperkt leken. ''Het kan natuurlijk anders worden als Rusland tegenmaatregelen neemt'', stelde Fenedex toen.

Grote gevolgen

Volgens voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat heeft de boycot grote gevolgen voor de land- en tuinbouw in Europa. 

De landbouworganisatie roept het kabinet en de Europese Commissie op om de gevolgen van de boycot op te vangen.

LTO steunt het beleid van de Nederlandse overheid en vindt dat dezelfde overheid ook consequent moet zijn in het opvangen van de gevolgen van dit beleid, zo staat in een verklaring die woensdagavond is verstuurd. 

"Nederland is de op een na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer", stelt Maat. Hij denkt dan ook dat de gevolgen van de strafmaatregelen groot zijn. "Dat moeten we niet onderschatten." 

De boycot heeft niet alleen gevolgen voor de afzet van producten, maar ook op de prijzen op de Europese markt, zegt Maat. "We gaan ervan uit dat die dalen als gevolg van overschotten."

LTO deed vorige week al een oproep aan het kabinet voor het nemen van crisismaatregelen. "We denken dan aan het uit de markt nemen van producten of het tijdelijk opslaan ervan." 

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU