De man die in juli is opgepakt voor de ontvoering van drie Israëlische tieners, is een hoge functionaris van Hamas. Dat zegt de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu woensdag tegen CNN.

''Hij probeerde schijnbaar illegaal de grens met Jordanië over te steken, maar we konden hem op tijd arresteren,’’ aldus Mark Regev. ''Zijn aanhouding leidt hopelijk tot meer arrestaties.’’

Regev wijdde niet uit over de precieze rol die de arrestant bij de ontvoering van en moord op de drie jongens zou hebben gespeeld.

Hamas heeft ontkend iets te maken te hebben met de ontvoering en dood van Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19).

De lichamen van de drie jongens werden 30 juni gevonden onder een stapel stenen in een veld ten noordwesten van Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Zij waren bijna drie weken daarvoor ontvoerd, nadat ze een religieuze school hadden bezocht.

Arrestatie

Dinsdag werd bekend dat Israël drie weken geleden een verdachte arresteerde voor de ontvoering en de moord op de drie tieners. 

De arrestatie werd bekendgemaakt nadat Israël was gestopt met het offensief in de Gazastrook. De moord op de jongeren, en de daaropvolgende ontvoering van en moord op een Palestijnse jongen, veroorzaakte enorme spanningen in het gebied die uiteindelijk resulteerden in het offensief in de strook.

Volgens Israëlische media heeft de aangehouden 40-jarige Hussam Kawasme uit Hebron inmiddels bekend dat hij betrokken was bij het beramen van de moorden. Zijn arrestatie werd bekend uit documenten van de rechtbank waarin iets staat over de eventuele verwoesting van zijn huis en dat van twee andere verdachten die nog op de vlucht zijn.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict