Israël en Hamas zijn begonnen aan een indirect vredesoverleg in de Egyptische hoofdstad Caïro. Egyptische bemiddelaars hebben de onderhandelingen woensdag voortgezet.

Ze moeten leiden tot een duurzaam bestand in de oorlog die een groot deel van de Gazastrook heeft verwoest.

Israël en Hamas kwamen maandagavond laat een staakt-het-vuren overeen dat dinsdagochtend om 7.00 uur (Nederlandse tijd) inging en tot vrijdagochtend 7.00 uur moet duren. Ondertussen moet in Caïro een langdurig staakt-het-vuren worden bereikt.

De chef van de Egyptische veiligheidsdienst sprak dinsdag met Israëlische onderhandelaars en ontmoette woensdag een Palestijnse delegatie onder leiding van een functionaris van de door het Westen gesteunde partij Fatah, van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

In de delegatie zitten vertegenwoordigers van de islamitische verzetsbeweging Hamas en een andere radicale Palestijnse organisatie, de Islamitische Jihad. Israël weigert direct met  Hamas te onderhandelen, omdat die beweging de Joodse staat niet erkent.

Ontwapening

De belangrijkste Israëlische eis bij de onderhandelingen is de ontwapening van Hamas. Israël wil dat Hamas-strijders zich niet opnieuw kunnen bewapenen en stelt dit als voorwaarde aan een mogelijke heropening van de grens tussen Gaza en Egypte.

Palestijnse onderhandelaars eisen de opheffing van de Isreälische blokkade op de Gazastrook, waardoor sinds 2007 beperkt elektriciteit en goederen beschikbaar zijn. Indien vrijdag geen akkooord is bereikt, wordt de wapenstilstand mogelijk verlengd. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict