Duizenden mensen hebben woensdag in de stromende regen in Hiroshima herdacht dat precies 69 jaar geleden de eerste atoombom boven de Japanse stad werd afgeworpen. 

De herdenking had plaats in een tijd dat vele Japanners zich zorgen maken over het beleid van de conservatieve premier Shinzo Abe om de zelfverdedigingsmacht, zoals het Japanse leger wordt genoemd, ruimere bevoegdheden te geven.

In zijn Vredesverklaring ging burgemeester Kazumi Matsui niet in op Abes beleid, meldde het Japanse persbureau Kyodo. Hij zei dat ''wij in zowel woord als daad een natie van vrede moeten blijven''. Abe was bij de herdenking aanwezig. Hij sprak met overlevenden die hem opriepen zijn beleid te wijzigen.

Door de atoombom kwamen tienduizenden mensen direct om het leven. Dat aantal was eind 1945 tot 140.000 gegroeid. Nadat de Verenigde Staten 3 dagen later een tweede bom hadden afgeworpen, op Nagasaki, capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Vorige week overleed Theodore Van Kirk (93), het laatst levende bemanningslid van de Enola Gay, die de atoombom Little Boy boven Hiroshima afwierp.