De Russen zouden onder valse voorwendselen Oost-Oekraïne kunnen binnenvallen. Zo'n invasie zou kunnen plaatsvinden onder het mom van een humanitaire of vredesmissie.

Dat stelde een woordvoerster van de NAVO woensdag.

Volgens het westerse bondgenootschap hebben de Russen ongeveer 20.000 militairen paraat staan aan de grens met Oekraïne, waar pro-Russische opstandelingen vechten tegen het leger van de prowesterse regering.

Deze Russische troepenconcentratie baart de NAVO grote zorgen, aldus de zegsvrouw. Zij spreekt over een gevaarlijke situatie.

Humanitaire situatie

''Elke verslechtering van de humanitaire situatie in de separatistische delen van Oost-Oekraïne is te wijten aan Ruslands aanhoudende destabilisatie van Oekraïne'', aldus de woordvoerster.

''Dit conflict wordt gevoed door Rusland. We blijven er bij Rusland op aandringen al zijn strijdkrachten aan de grens met Oekraïne terug te trekken en een einde te maken aan de stroom wapens en strijders over de grens.'' Moskou zou ook zijn invloed op de gewapende separatisten moeten uitoefenen om hun wapens neer te leggen en geweld af te zweren.

Duitsland

De Duitse regering heeft woensdag het Kremlin opgeroepen geen stappen te zetten die de zaak laten escaleren. Volgens een woordvoerster van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken moet Rusland dus bij Oekraïne geen troepen concentreren of militaire oefeningen houden.

De Poolse premier Donald Tusk zei woensdag dat Russische militaire oefeningen het risico vergroten dat Rusland Oekraïne binnenvalt. ''Het risico op een directe interventie ligt hoger dan enkele dagen geleden.''

Spionnen

De Oekraïense regering heeft laten weten dat het in de strijd tegen de separatisten in het oosten van het land meer spionnen wil inschakelen.

Een topambtenaar bij Binnenlandse Zaken in Kiev, Anton Gerasjtsjenko, twitterde woensdag dat de inlichtingendienst, de SBU (Veiligheidsdienst van Oekraïne), meer geheim agenten wil in kringen van de rebellen die aansluiting bij Rusland zoeken.

''Dat is de meest doelmatige manier om de terroristen te bestrijden'', aldus Gerasjtsjenko. Hij zei ook dat burgers de politie moeten bijstaan in met name Charkov. Daar moet een burgerwacht komen om de orde te helpen herstellen.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne