Het voorstel van Rusland om een internationale humanitaire missie naar het oosten van Oekraïne te sturen, getuigt van cynisme. 

Dat liet het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag weten. Rusland ontwricht het gebied door op alle mogelijke manieren ''de criminele handelingen van terroristen te steunen'', aldus het ministerie volgens het Oekraïense persbureau Interfax.

Rusland draagt volgens Oekraïne de volle verantwoordelijkheid voor de humanitaire problemen in het gebied rond de steden Donetsk en Loehansk. John Ging van het bureau voor noodhulp van de Verenigde Naties schetste in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad een beeld van die problemen voor de 3,9 miljoen inwoners, die volgens hem met de dag verergeren. Wegen en spoorwegen zijn vernietigd. Er is amper stroom en water is er maar een paar uur per dag, aldus Ging.

Rusland had om de spoedzitting gevraagd. VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin sprak van een ''echte oorlog'' in het oosten van Oekraïne en verweet Kiev dat het ''ondanks internationale verdragen'' de militaire acties voortzet. Hij zei dat Rusland 800.000 vluchtelingen uit het oosten van Oekraïne heeft opgenomen, maar de VN houden het op 168.000.

Het gemeentebestuur van Donetsk meldde dat door aanvallen van de Oekraïense luchtmacht woensdag zeker drie burgers in de stad zijn omgekomen. In verscheidene delen van Donetsk zou worden gevochten

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne