Tegen de afgekondigde quarantaine-regels in, leggen nabestaanden van ebola-slachtoffers in Liberia lichamen van de overledenen op straat.

Dat heeft de Liberiaanse minister Lewis Brown woensdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Overheden in landen waar de ebola-uitbraak huishoudt, hebben grote moeite om de bevolking te houden aan de stevige maatregelen om de epidemie in te dammen. Sinds de uitbraak in maart heeft het virus 887 slachtoffers geëist in de regio.

In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia halen de nabestaanden slachtoffers uit hun huizen en laten ze op straat achter. 

Volgens Brown is de bevolking geschrokken van regels voor de ontsmetting van huizen waarin slachtoffers hebben geleefd en het feit dat hun familie en vrienden worden opgespoord voor onderzoek. 

"Ze stellen zich liever bloot aan het risico om besmet te raken en slepen daarom de lichamen naar buiten", aldus Brown. "We vragen de bevolking om de lichamen in huis te laten. De overheid komt ze ophalen."

Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië is een ongeveer 45-jarige man bezweken aan ebola. Dat meldden Arabische media woensdag op basis van informatie van het ministerie van Volksgezondheid.

Het is het eerste geval van ebola in Saudi-Arabië en ook in Azië sinds in het westen van Afrika de ebola-epidemie uitbrak. Dinsdag werd al bekend dat de man werd onderzocht omdat werd vermoed dat hij besmet was. Hij was onlangs teruggekeerd van een zakenreis naar Sierra Leone en werd maandag in het ziekenhuis opgenomen met ebolaverschijnselen.

Nigeria

In Nigeria is een tweede persoon omgekomen als gevolg van een ebolabesmetting. Het gaat om een verpleger. De vrees bestaat dat ebola ook in Nigeria, dat van alle Afrikaanse landen de meeste inwoners heeft, om zich heen gaat grijpen. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er tot nu toe 932 mensen overleden door het ebola-virus. Tussen 2 en 4 augustus zijn er 45 doden geregistreerd. De meeste slachtoffers vielen in de drie landen waar de epidemie het meest heerst: Sierra Leone, Liberia en 

Guinee. Verder zijn er slachtoffers in Nigeria geregistreerd. In de cijfers zijn nog niet de Saudi-Arabische en Nigeriaanse overledenen meegeteld.

Cremeren

De overheid in Liberia is zondag begonnen met het cremeren van lichamen, nadat de lokale gemeenschap in Monrovia protesteerde tegen het begraven van de slachtoffers in de woonwijken. 

In de grensregio Lofa County zijn troepen ingezet om de gemeenschap daar te isoleren van de buitenwereld. "We hopen dat er geen geweld nodig is, maar we moeten alles in het werk stellen om de mensen in de getroffen gebieden te houden", zie Brown. Veel Afrikanen zien de afzondering als er sprake is van ebola als een maatregel waardoor ze zeker de dood zullen vinden. 

De uitbraak van het ebola-virus werd in maart ontdekt in een afgelegen gebied in Guinee. De epidemie grijpt nu hard om zich heen in de buurlanden Sierra Leone en Liberia. Ook in Nigeria zijn gevallen gemeld. In totaal zijn er 887 personen overleden.

Afsluiting

Overheden in de arme regio hebben soldaten ingezet om de grensregio's tussen de getroffen landen te isoleren en af te sluiten. 70 procent van de gevallen komt voor in grensgebieden. 

Ebola is in 25 tot 90 procent van de gevallen dodelijk. Het virus is overdraagbaar via lichaamssappen als zweet en urine. Besmetting komt veel voor tijdens begrafenisrituelen, waarbij de nabestaanden het lichaam van de overledene wassen.

Zes dingen die u moet weten over ebola