Italiaanse blusvliegtuigen zijn woensdagochtend in Zweden aangekomen om te helpen bij de bestrijding van de ergste bosbrand in het Scandinavische land in veertig jaar.

Franse blusvliegtuigen landden dinsdagavond al.

De vijf toestellen, een verkenningsvliegtuig en vier blusvliegtuigen, kunnen mogelijk pas woensdagmiddag aan de slag, aldus een woordvoerder van de reddingsdiensten. Laaghangende bewolking en rook van de brand verhinderen dat de vliegtuigen kunnen opstijgen.

Het zicht is op sommige plekken slechts 200 tot 500 meter. Daardoor kunnen ook de 14 tot 17 helikopters die bij de bestrijding zijn ingezet nauwelijks hun werk doen.

Omgekomen

Ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Stockholm woedt al sinds 31 juli een enorme bosbrand. Een 30-jarige man is omgekomen, een ander is zwaargewond geraakt en circa duizend mensen hebben hun woning moeten verlaten.

De autoriteiten hebben woensdag gemeld dat het dorp Norberg niet langer door de branden wordt bedreigd. Ook de historische hoogovens van Engelsberg, die op lijst van werelderfgoed staan, lijken te zijn gered.