Oud-generaal Subianto Prabowo heeft woensdag voor het constitutioneel gerechtshof een laatste poging gedaan om alsnog tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Indonesië te worden uitgeroepen. 

Volgens hem is er ''massale fraude'' gepleegd en heeft hij ongeveer één miljoen stemmen meer gekregen dan zijn rivaal, gouverneur Joko Widodo van Jakarta.

De oud-generaal is bij het hof in beroep gegaan tegen de vaststelling van de nationale kiesraad dat Widodo met meer dan 53 procent van de stemmen tot president is gekozen als opvolger van Susilo Bambang Yudhoyono, die tien jaar aan de macht is geweest.

Het is gebruikelijk dat de verliezer van de verkiezingen bij het hof verzet aantekent, maar dat heeft nog nooit tot een verandering van de verkiezingsuitslag geleid. Naar verwachting doet het hof rond 23 augustus uitspraak. Daartegen is geen beroep mogelijk.

Demonstratie

Voor het gebouw van het hof demonstreerden honderden aanhangers van Prabowo, waardoor er verkeersopstoppingen in het centrum van Jakarta ontstonden. De betoging verliep vreedzaam en de politie hoefde niet in te grijpen.

Dat was anders in Surabaya in het oosten van het eiland Java. Daar zetten agenten het waterkanon in om duizenden aanhangers van de verliezer van de verkiezingen te verspreiden, meldde een getuige. Diverse demonstranten zijn aangehouden.