De Verenigde Staten hebben tot dusver zo'n zestig procent van de gevaarlijkste chemicaliën uit het Syrische gifgasarsenaal vernietigd. 

Dat heeft de VS dinsdag laten weten aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De gevaarlijkste chemicaliën werden toen ze eenmaal uit Syrië waren naar een speciaal Amerikaans schip gebracht.

De USS Cape Ray is uitgerust met speciale apparatuur om het gifgas op zee te vernietigen. Als het eenmaal onschadelijk is gemaakt, gaan de resten van het gifgas naar Duitsland en Finland om definitief opgeruimd te worden.

De Nederlandse Sigrid Kaag, die de VN-missie om het Syrische gifgasarsenaal het land uit te krijgen heeft geleid, bracht dinsdag ook verslag uit. Ze liet de Veiligheidsraad weten dat er in het Libanese Beiroet is gesproken over het vernietigen van de faciliteiten in Syrië waar gifgas kan worden gemaakt.

Syrië heeft twaalf van zulke locaties gemeld bij de VN. Volgens Kaag gaat het zes maanden duren om ze allemaal te vernietigen.

Gifgasaanval

Vorig jaar werd Ghouta, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, getroffen door een gifgasaanval waarbij, volgens Amerikaanse cijfers,ruim 1.400 mensen om het leven kwamen.

De missie onder leiding van Kaag was het gevolg van een overeenkomst tussen Rusland en Amerika en een alternatief voor militaire reactie op de aanval door de VS, die het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk houdt voor de chemische aanval. 

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië