Bodemonderzoeker Fugro heeft een tweede schip naar de Indische Oceaan gestuurd om te zoeken naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines (vlucht MH370), dat in maart waarschijnlijk is neergestort. 

Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf woensdag.

Eerder op de dag maakte de Australische vicepremier Warren Truss bekend dat de opdracht om naar het verdwenen vliegtuig te zoeken aan Fugro is gegund. Volgens Truss heeft de bodemonderzoeker, die al in het gebied actief was, het beste plan ingeleverd. Hij is voorzichtig optimistisch dat het vermiste vliegtuig in het zoekgebied wordt gevonden.

Fugro gaat twee schepen inzetten die een gebied in de Indische Oceaan, ter grootte van zo'n 60.000 vierkante kilometer, gaan onderzoeken. De boten worden onder meer uitgerust met sonarapparatuur en videocamera's. De volgende fase van de zoekactie start medio september en kan een jaar gaan duren.

Fugro was al actief in de zoektocht naar de vermiste Boeing. Een onderzoeksschip van het Nederlandse bedrijf is in dat verband sinds juni bezig om de zeebodem ter plaatse in kaart te brengen.

''Pas als we de zeebodem goed in kaart hebben, kunnen we ook gedetailleerder gaan zoeken", legt een woordvoerder van Fugro uit. ''Dat eerste proces is in september afgerond. Daarna zoeken we met twee schepen verder."

Het tweede schip, dat onlangs uit Engeland vertrok, is uitgerust met apparatuur waarmee nauwkeuriger kan worden gezocht. Het schip dat al in de Indische Oceaan aanwezig is, zal iets worden aangepast zodat het ook bij de nieuwe zoekmissie kan worden ingezet.

Vijf dingen die u moet weten over de zoektocht naar MH 370