Voor de rechtbank in Willemstad op Curaçao is dinsdag levenslang geëist tegen Elvis Kuwas voor de moord op drie personen, onder wie Helmin Wiels. 

De 54-jarige politicus werd op 5 mei vorig jaar op het strand van Curaçao doodgeschoten.

''Bij het bepalen van de strafeis, is er maar één keuze: levenslang'', zei officier van justitie Ger Rip. Ook wil de officier het geld terugvorderen dat Kuwas met de drie moorden zou hebben verdiend.

Naast de moord op Wiels wordt Kuwas verantwoordelijk gehouden voor de moord op Raikel Conception in januari 2013 en Lionel Arnaud in juni 2012.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de 37-jarige Kuwas, die de bijnaam Monster heeft, lid van de No Limit Soldiers (NLS) uit de wijk Koraal Specht. ''Een echte NLS'er die niet terugdeinst voor geweld.''

Strafvermindering

Rip ging verder in op de opmerking van Kuwas dat hij heeft gesproken in ruil voor strafvermindering. Volgens de officier is daar nooit sprake van geweest, wel heeft hij aangegeven dat meewerken door een verdachte positieve gevolgen zou kunnen hebben voor de strafeis.

Volgens de officier heeft Kuwas tegen ''verschillende vriendinnen en zijn echtgenote'' gesproken en opgeschept over de moorden die hij heeft gepleegd. Eén vriendin nam hij mee naar de plekken waar hij de moorden heeft gepleegd.

Valse verklaring

Volgens de advocate van Kuwas, Olga Saleh-Kostrzweski, heeft Kuwas een valse bekentenis afgelegd. Volgens haar moet het OM niet-ontvankelijk worden verklaard. Kuwas heeft volgens haar een valse bekentenis afgelegd onder druk van het OM, dat lijdt onder ''een grote prestatiedruk''.

Het OM zou het contact tussen de advocate en de verdachte ook op allerlei manieren hebben bemoeilijkt, nadat hij eerder dit jaar vanuit Curaçao naar Nederland was overgebracht.

Veel getuigen in de zaak zijn volgens de advocate "onder druk gezet en beloond" om te getuigen tegen Kuwas. "Als je dan ook nog zorgt dat hij geen contact heeft met zijn advocate en valse beloften doet aan de echtgenote van Kuwas, kan dat ertoe leiden dat iemand een valse bekentenis afgeeft."

Naast Kuwas staan nog drie andere personen terecht. Voor het proces, dat maandag begon, is vijf dagen uitgetrokken.

'Geen eerlijk proces'

Kuwas zelf vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad. Aan het eind van de tweede zittingsdag wendde hij zich rechtstreeks tot Rip: "Je zegt dat ik een eerlijk proces heb gehad, maar ik heb bewijzen dat je mensen hebt betaald."