Reddingswerkers komen langzamerhand in de buurt van de afgelegen dorpen in het zuidwesten van China die zondag door een zware aardbeving werden getroffen. 

Het dodental is volgens de autoriteiten inmiddels tot 410 gestegen. Ongeveer 2.400 mensen zijn gewond geraakt. Wegens de zware regen waarschuwen de autoriteiten voor de uitbraak van besmettelijke ziekten.

Ongeveer 10.000 militairen en ongeveer evenveel agenten en andere hulpverleners zijn naar de getroffen regio in de provincie Yunnan getrokken. De aardbeving had volgens het Seismologisch Instituut China een kracht van 6,5 op de schaal van Richter.

De reddingswerkers worden geconfronteerd met een groot meer dat door de aardbeving is ontstaan. Over een breedte van drieduizend meter is volgens het staatspersbureau Xinhua puin in een dal gevallen, waardoor de rivier de Niulanjiang tot een vijf kilometer lang meer is geworden. Door de regen steegt het water in het meer dinsdag per uur met een meter.

Door breuken in de waterleiding is de drinkwatervoorziening voor tienduizenden mensen een probleem geworden. De regering heeft noodpakketten met water en levensmiddelen samengesteld, die met helikopters naar de getroffen bevolking worden gebracht.

Bekijk beelden: