De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn regering opgedragen voorbereidingen te treffen voor wraakmaatregelen vanwege de westerse sancties tegen Rusland. 

De Russische krant Vedomosti meldde eerder dat Rusland overweegt het luchtruim boven Siberië te sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen. 

De sluiting van het luchtruim boven Siberië zou Europese luchtvaartmaatschappijen met hoge kosten opzadelen. Vluchten naar bijvoorbeeld China en Japan zouden moeten worden omgeleid, waardoor ze langer zouden duren en de brandstofrekening stevig op zou lopen.

Het verantwoordelijke ministerie van Transport wilde tegen de krant niet reageren op het bericht.

Kosten

Een eventuele sluiting van het luchtruim zou Rusland overigens ook veel geld kosten, aangezien de Europese luchtvaartmaatschappijen betalen voor de toegang tot de routes over Siberië.

Die heffingen worden geïnd door de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die daar volgens Vedomosti jaarlijks zo'n 300 miljoen dollar aan verdient. 

Een woordvoerder van KLM liet desgevraagd weten dat het te vroeg is om op de eventuele gevolgen van de sluiting van het luchtruim in te gaan. Dagelijks gaan er tientallen KLM-vluchten over het gebied, in algemene zin worden vliegroutes op het laatste moment aangepast als bijvoorbeeld het weer daarom vraagt. 

Omdat het nog niet bekend is of en welke maatregelen er precies door de Russen worden genomen, kan de woordvoerder nog niet zeggen of dit voor problemen zal zorgen.

Veiligheidsraad

Rusland heeft dinsdag ook om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd over de humanitaire situatie in Oekraïne, zo melden Russische media.

De autoriteiten in delen van Oost-Oekraïne, die door pro-Russische rebellen worden gecontroleerd, hadden het eerder over een humanitaire ramp. Alleen al in de plaats Loehansk zouden 250.000 mensen zonder water en stroom zitten.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp   

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU