De Oekraïense legerleiding wil dat burgers worden geëvacueerd uit Donetsk, Loehansk en Horlivka. 

Dit meldt dinsdag het Oekraïense persbureau Interfax.

De steden in het oosten van het land zijn in handen van separatistische rebellen die door het Oekraïense offensief lijken te worden teruggeworpen op deze bolwerken. Om de rebellen te verslaan, moet het leger de steden innemen.

Kiev stelt daarom humanitaire corridors voor. Dat zijn speciale routes die burgers zouden moeten nemen om hun stad te verlaten zonder dat ze worden beschoten. Ze zouden dan tussen 10.00 uur en 14.00 uur met een witte armband om over de genoemde routes kunnen vertrekken. Kiev belooft dan geen aanvallen uit te voeren in een gebied van 200 meter breed aan weerszijden van de corridors.

Voor de strijd in het oosten van Oekraïne tussen pro-Russische rebellen en regeringstroepen in april losbarstte, woonden er in de steden ruim 1,7 miljoen mensen, de meesten (1 miljoen) in Donetsk.

730.000

Volgens Vincent Cochete, directeur van het Europees bureau van VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, zijn er ongeveer 730.000 mensen uit Oekraïne naar Rusland gevlucht, sinds de gevechten in het oosten van Oekraïne zijn begonnen. 

Rusland had eerder gemeld dat 168.000 Oekraïners zich tot de Russische immigratiedienst hadden gewend. In Oekraïne zijn ongeveer 117.000 ontheemden. Dat aantal groeit met ongeveer 1.200 per dag, zei Cochete dinsdag.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne