Sayeeda Warsi, een vooraanstaand Brits politicus op het ministerie van Buitenlandse Zaken, is opgestapt vanwege de standpunten van haar regering ten aanzien van het conflict tussen Israël in Hamas. 

Dat melden Britse media. "Met een diep gevoel van spijt heb ik de premier vanmorgen geschreven en mijn ontslag ingediend. Ik kan het beleid van de regering ten aanzien van Gaza niet langer steunen", aldus de onderminister. 

Het beleid van de Britse regering ten aanzien van de crisis is volgens Warsi "moreel onverdedigbaar" en in strijd met de Britse normen en waarden "en specifiek met onze steun voor internationale gerechtigheid". 

De politica van Pakistaanse komaf sprak zich de afgelopen weken regelmatig uit over de crisis. Ze was volgens The Guardian "ontevreden" over het uitblijven van een uitgesproken veroordeling van het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook en het oplopende dodental. 

Op 24 juli schreef Warsi: "Kunnen mensen stoppen te proberen het doden van kinderen goed te praten? Hoe onze politiek ook werkt, rechtvaardiging is nooit op zijn plaats, alleen spijt."  

Conservatieve Partij

Warsi bekleedde de onderministerspost bij het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds september 2012. Daarvoor was ze vicevoorzitter van de Conservatieve Partij, sinds 2010 de grootste partij in het Verenigd Koninkrijk.

Warsi werd in 2010, toen premier David Cameron werd aangesteld, de eerste islamitische politica binnen het Britse kabinet. Ze groeide op in Engeland, als dochter van Pakistaanse immigranten. 

Sinds het Israëlische offensief in de Gazastrook zijn meer ongeveer 1.800 Palestijnen omgekomen, overwegend burgers. Aan Israëlische zijde zijn 66 mensen omgekomen, overwegend militairen. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict