De bosbranden in Midden-Zweden, die een mensenleven hebben geëist, waren dinsdag nog niet onder controle.

Op verzoek van de hulpdiensten hebben de landelijke autoriteiten de leiding van de lokale overheden overgenomen. De branden woeden over een gebied van ongeveer 150 vierkante kilometer.

Dinsdag werd kort na middernacht het lichaam van een 30-jarige man langs een straat gevonden, meldde de krant Dagens Nyheter online.

De bosbranden zijn niet ver meer van enkele plaatsen in de landelijke regio Västmanland, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Stockholm. De branden leidden maandag al tot diverse gevaarlijke situaties.

Zo konden negen mensen ternauwernood met een helikopter worden gered, nadat ze bij het plaatsje Sala ingesloten waren geraakt. Vijf medewerkers van een bosbouwbedrijf konden zich in veiligheid brengen door in een meertje te springen. Ze werden later door een helikopter uit hun benarde situatie bevrijd.

Grootste

De branden worden gezien als de grootste in de recente geschiedenis van het Scandinavische land. Honderden brandweerlieden zijn bij de strijd tegen de vuurzee betrokken. Meer dan duizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor de vlammenzee. Honderden koeien en paarden konden tijdig worden geëvacueerd.

De Zweedse brandweer wacht nog op twee blusvliegtuigen uit Italië, die vast zouden zitten in Polen. Ook Frankrijk heeft blusvliegtuigen toegezegd. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Bekijk beelden van de brand: