Het medische vliegtuig met de tweede Amerikaanse ebolapatiënt is dinsdag vertrokken vanuit Liberia. Nancy Writebol wordt voor behandeling naar de Verenigde Staten (VS) gebracht.

Zaterdagavond werd de zieke arts Kent Brantly al overgevlogen. De hulpverleners hebben het besmettelijke virus tijdens hun werk in Liberia opgelopen.

Writebol en Brantly worden tijdens hun behandeling afgezonderd van de buitenwereld. Ze kunnen hun familieleden alleen zien door een raam. Contact met mensen buiten de kamer verloopt via telefoon of intercom.

Er bestaat vooralsnog geen medicijn tegen ebola. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt maandag dat Writebol en Brantly een geheim serum toegediend hebben gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven.

De ampullen zouden vorige week naar Liberia zijn gevlogen om daar de twee Amerikanen te behandelen.

In New York meldde zich maandag een man met hoge koorts in het ziekenhuis, die in West-Afrika was geweest. Daar woedt het virus. De man wordt getest op ebola. De resultaten van de onderzoeken worden dinsdag verwacht, maar het ziekenhuis liet tijdens een persconferentie al weten dat ''de kans groot is dat het geen ebola is''.

Zes dingen die u moet weten over ebola