Gruwelijke beelden en getuigenissen vormen volgens Amnesty International nieuw bewijs dat het Nigeriaanse leger zich schuldig maakt aan ernstige mensenrechtenschendingen in de strijd tegen terreurgroep Boko Haram. 

Dat meldt de organisatie dinsdag op basis van materiaal dat medewerkers hadden verzameld tijdens een recent bezoek aan de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria.

Het materiaal bevat onder meer videobeelden waarop is te zien hoe zestien jongemannen en jongens naast elkaar zitten. Een voor een worden ze naar voren geroepen door mannen die eruitzien als leden van de Nigeriaanse strijdkrachten en door de regering gesteunde milities.

De gevangen worden opgedragen te gaan liggen, waarna militairen hun een voor een de keel afsnijden. Vervolgens worden de lichamen in een massagraf gedumpt. De video toont niet hoe het met de andere elf is afgelopen, maar volgens ooggetuigen zouden negen op dezelfde manier zijn omgebracht en twee anderen door geweerschoten.

Executies

''Wat zegt het over een land als leden van de strijdkrachten zulke gruweldaden verrichten en die dan ook nog expres vastleggen op film?'', zei Amnesty International-chef Salil Shetty.

''Dit zijn niet de beelden die we verwachten van een land dat een leiderschapsrol voor zichzelf in Afrika ziet.'' Wat de beelden volgens Amnesty nog erger maakt, is dat uit getuigenissen blijkt dat Nigeriaanse strijdkrachten zich geregeld schuldig maken aan buitenrechtelijke executies.

Amnesty International roept Nigeria op ervoor te zorgen dat het leger stopt met het schenden van mensenrechten, gemelde incidenten worden onderzocht en de verantwoordelijken berecht. Na een eerdere oproep van de organisatie om enkele incidenten te onderzoeken, ontkenden Nigeriaanse autoriteiten de betrokkenheid van het leger.

Door het geweld zijn dit jaar al 4.000 mensen omgekomen, merendeels burgers. Boko Haram voert sinds 2009 een militaire strijd voor een islamitische staat in Nigeria en is vooral actief in het noordoosten van het land.