Grote bosbranden bezorgen de brandweer in Midden-Zweden handenvol werk en leiden tot gevaarlijke situaties. 

Negen mensen konden ternauwernood met een helikopter worden gered nadat ze waren ingesloten door de vuurzee niet ver van het plaatsje Sala, in de regio Västmanland. Vijf medewerkers van een bosbouwbedrijf konden zich in veiligheid brengen door in een meertje te springen.

De negen ingesloten burgers hielpen mee bij het bestrijden van de brand, die zich dit weekeinde uitbreidde over een oppervlakte van 10.000 hectare. De autoriteiten hebben volgens Zweedse media maandagmiddag een eerste dorp geëvacueerd, het tachtig inwoners tellende Gammelby.

Rond 18.00 uur waren de dorpen Ängelsberg en Västervåla aan de beurt. Het gaat volgens regionale bestuurders om de grootste brand in circa veertig jaar. Het getroffen gebied ligt ruim 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Stockholm.

Blushelikopters

Met blushelikopters wordt het vuur bestreden, en uit Italië zijn twee blusvliegtuigen onderweg. De weersomstandigheden in Midden-Zweden zijn ideaal voor bosbranden en bemoeilijken het werk van de brandweer: droog, warm en veel wind.

''Het slechtste weer om bosbranden te blussen'', zei een woordvoerder van de brandweer. ''Vaak geloven we het onder controle te hebben en dan laait het plotseling weer op.'' Een weersomslag ligt niet in het verschiet.

Bekijk beelden van de brand: