Het dodental van de ebola-epidemie in West-Afrika is opgelopen tot zeker 826. Het aantal geregistreerde infectiegevallen steeg in een tijdsbestek van twee dagen met 117.

Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maandag bekend. Op 30 juli stond het totaal nog op 1.440 besmettingsgevallen. 

In dezelfde twee dagen bezweken 62 mensen aan de ziekte, 46 van hen in Liberia, 9 in Sierra Leone, 3 in Guinee en 4 in Nigeria. Volgens de WHO is de epidemie gezien deze cijfers nog lang niet op haar retour. Het westen van Afrika ondergaat de grootste uitbraak van ebola uit de geschiedenis. 

Er is geen vaccin of medicijn tegen ebola. De ziekte verspreidt zich via lichaamsvloeistoffen. Meerdere mensen zijn besmet geraakt doordat zij de lijken van slachtoffers van ebola aanraakten.

De Verenigde Staten willen zeker vijftig experts naar West-Afrika sturen om te helpen met de bestrijding van de ebola-uitbraak. 

Geheim serum

Twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die besmet werden met het ebolavirus, hebben een geheim serum toegediend gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven. De ampullen zijn volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN vorige week naar Liberia gevlogen om daar de twee Amerikanen te behandelen.

Een functionaris van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Volksgezondheid zou contact hebben gelegd met Samaritan's Purse, de organisatie waarvoor de twee werken. Het instituut bood de experimentele behandeling aan om dokter Kent Brantly en verpleegster Nancy Writebol te behandelen.

Het serum komt van Mapp Biopharmaceuticals Inc. en zou nog niet op mensen zijn uitgeprobeerd. Wel is het met succes getest op een kleine groep apen. Vier apen die het serum 24 uur na de infectie kregen toegediend, werden beter. Datzelfde gold voor twee van de vier apen die het middel 48 uur na de infectie kregen. 

Zes dingen die u moet weten over ebola