Het kleine en dichtbevolkte Libanon, grenzend aan Israël en Syrië, heeft grote moeite te voorkomen dat het conflict in Syrië overslaat naar Libanees grondgebied. Vier dingen die u moet weten over de situatie in Libanon.

Hezbollah speelt een cruciale rol.

In februari benadrukte Hezbollah-leider Hassan Nasrallah nog maar eens tegenover het Libanese volk dat zijn troepen de strijd in Syrië blijven voeren. Hezbollah, de machtige Libanese sjiitisch-islamistische beweging, betuigde eerder én meerdere malen steun aan de Syrische president Bashar al-Assad.

Op de verklaring van Nasrallah volgden twee zelfmoordaanslagen in een sjiitische en door Hezbollah gedomineerde buurt van de Libanese hoofdstad Beiroet. Al snel werden de aanslagen opgeëist door de Abdullah Azzam Brigades, een groep die met terreurorganisatie al-Qaeda in verband wordt gebracht. 

Soennitische militanten, waaronder lokale afdelingen van al-Qaeda, vechten in Syrië juist tegen het regime van Assad. Sinds Hezbollah zich in de strijd mengt, is het geweld in Libanon sterk toegenomen. 

De beweging claimt de strijd in Syrië te zijn aangegaan om te voorkomen dat de oorlog overslaat naar Libanon. Het tegenovergestelde gebeurt. 

Het belang (pdf) van Hezbollah om Assad in het zadel te houden staat echter buiten kijf. Syrië voorziet Hezbollah al jaren van wapens en financiële steun. Alsmede bondgenoot Iran, die dat doet via het door oorlog verscheurde land van Assad.

Begin augustus zijn er gevechten uitgebroken tussen de Libanese strijdkrachten en Syrische rebellen.

De confrontatie tussen het Libanese leger en de Syrische rebellen die het regime Assad omver proberen te werpen, is de hevigste sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog ruim drie jaar geleden. 

Sinds november van vorig jaar zijn Hezbollah-strijders verwikkeld in een strijd in het Syrische Qalamoun, nabij de grens met Libanon. Aan de kant van het regime van Assad vecht Hezbollah tegen de Syrische oppositiestrijders. 

In het eerste weekend van augustus werd de Libanese grensplaats Arsal aangevallen door islamitische strijders. Daarbij vielen tientallen doden, zowel aan de kant van de rebellen als aan Libanese zijde. 

De strijders, mogelijk soennitische radicalen van het Nusra-Front (een Syrische gewapende groepering gelinkt aan al-Qaeda) en van ISIS, zouden eerder door het leger van Assad en Hezbollah uit Syrië zijn verdreven. 

Terwijl het Libanese leger Arsal weer herovert op de rebellen heeft de premier van het land, de soenniet Tammam Salam, verklaard "geen politieke oplossingen" te zien met het Nusra-Front en ISIS.

Het aantal islamitische strijders in het grensgebied wordt inmiddels geschat op drieduizend.

Locatie Arsal in Libanon:


Grotere kaart weergeven

ISIS probeert voet aan de grond te krijgen in Libanon.

Terreurnetwerk ISIS verovert in rap tempo steden en gebieden in het noorden en westen van Irak, waar het dood en verderf zaait.

Ook zou al ruim een derde van Syrië in handen zijn van ISIS. Deze strijd lijkt het vlaggenschip te zijn in de globale strijd van de beweging tegen sjiieten.

Eind juni eiste ISIS voor de eerste keer een bomaanslag in Beiroet op. De jihadistische groepering zou doorgaan met soortgelijke aanslagen zolang Hezbollah in Syrië blijft meevechten aan de zijde van Assad.

Volgens het Libanese leger was de aanval op Arsal onderdeel van een poging van ISIS om voet aan de grond te krijgen in Libanon. Hezbollah is in deze strijd achter het Libanese leger gaan staan.

In Libanon zitten veel Syrische vluchtelingen.

​Het aantal Syrische vluchtelingen valt het kleine Libanon zwaar. Inmiddels telt het land meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt dat basisvoorzieningen in Libanon uitgeput dreigen te raken. "Rioleringen en afvalbeheer zijn verzwakt, klinieken en ziekenhuizen zijn overbelast, watervoorzieningen zijn uitgeput", aldus de organisatie.

Dit moet u weten over de opmars van ISIS in Irak