De opkomst in Europa onder Turken voor de presidentsverkiezingen in hun vaderland is de afgelopen dagen bedroevend laag geweest.

Slechts circa 5 procent van de 2,7 miljoen in het buitenland levende stemgerechtigde Turken nam de moeite zijn voorkeur kenbaar te maken.

Dat heeft de onafhankelijke verkiezingsmonitor Gurbetin Oylari bekendgemaakt, meldde de Turkse krant Hürriyet maandag.

Turken in Europa hadden van 31 juli tot 3 augustus de tijd om te stemmen. De opkomst varieerde van land tot land. In Duitsland lag de opkomst op 6,6 procent maar velen kwamen tevergeefs omdat ze niet de goede papieren hadden.

In Denemarken gingen nog geen 1000 van de 30.000 Turken naar de stemlokalen. In Oostenrijk hadden 6600 van de 90.000 Turken zich laten registreren als kiezer, slechts 2539 van hen hadden de juiste papieren voor deze stembusgang aangevraagd.

Rotterdam

In Nederland namen 18.000 Turken de moeite om te stemmen, 14.000 in Rotterdam en ongeveer 4000 in Deventer. In ons land wonen naar schatting 240.000 geregistreerde Turkse kiezers.

Het was voor het eerst dat Turken in het buitenland konden stemmen. Bij eerdere edities moesten kiesgerechtigden naar hun vaderland om hun voorkeur kenbaar te kunnen maken.

Mensen die nog niet gestemd hebben kunnen dat in Turkije zelf nog doen op 10 augustus.