Een arts die de Amerikaanse ebolapatiënt Patrick Sawyer in Nigeria heeft behandeld, is zelf met het virus besmet.

Hij is nu de tweede ebolapatiënt in het West-Afrikaanse land.

De Nigeriaanse minister van Volksgezondheid heeft de besmetting maandag bekendgemaakt. Sawyer overleed vorige maand in Lagos, de grootste stad in Nigeria.

Hij had in Liberia gewerkt en was per vliegtuig naar Nigeria gereisd.

In Liberia zijn honderden mensen aan ebola gestorven. De regering in Monrovia heeft om besmettingen met het virus te voorkomen de scholen gesloten en alle ambtenaren die voor het bestuur van het land niet van essentieel belang zijn, met verplicht verlof gestuurd.

Geheim serum

Twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die besmet werden met het ebolavirus, hebben een geheim serum toegediend gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven.

De ampullen zijn volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN vorige week naar Liberia gevlogen om daar de twee Amerikanen te behandelen.

Een functionaris van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Volksgezondheid zou contact hebben gelegd met Samaritan's Purse, de organisatie waarvoor de twee werken. Het instituut bood de experimentele behandeling aan om dokter Kent Brantly en Nancy Writebol te behandelen.

Het serum komt van Mapp Biopharmaceuticals Inc. en zou nog niet op mensen zijn uitgeprobeerd. Wel is het met succes getest op een kleine groep apen.

Zes dingen die u moet weten over ebola