Oekraïne is er naar eigen zeggen in geslaagd de hoofdstad van de separatisten, de miljoenenstad Donetsk, te omsingelen.

De strategisch belangrijke voorstad Jasinoevata zou zijn heroverd op de rebellen.

Vanuit het noorden zijn ''antiterreureenheden begonnen met de bevrijding van Donetsk'', claimt de Nationale Veiligheidsraad in Kiev maandag.

Luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de veiligheidsraad zegt dat Oekraïne nu een belangrijke route voor het transport van wapens van de separatisten heeft geblokkeerd. Volgens hem kunnen burgers beter vertrekken uit het gebied van de rebellen.

De separatisten in Oost-Oekraïne hebben drie belangrijke steden in handen. Behalve Donetsk controleren ze ook Loehansk en Horlivka. Vorige week zou Oekraïne een strook land ten westen van de rampplek van vlucht MH17 hebben heroverd.

Daarmee zou Loehansk zijn afgesneden van Donetsk en Horlivka. Als Oekraïne nu inderdaad Jasinoevata en omgeving in handen heeft gekregen, is Horlivka ook afgesneden van Donetsk.

Bekijk beelden:

Rusland

Rusland op zijn beurt zegt dat Oekraïne zware raketten richting Donetsk stuurt. Het zou onder meer gaan om de systemen Smertsj (Tornado) en Oeragan (Orkaan). ''Hoeveel levens zullen deze wapens eisen?'', stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou maandag. Het is niet duidelijk hoe Rusland aan die informatie komt.

Jasinoevata ligt aan de spoorlijn naar Dnjepropetrovsk en Kiev en aan de snelweg tussen Donetsk en rebellenbolwerk Loehansk. Vorige week veroverde Oekraïne de plaats Avdiivka, net aan de andere kant van de spoorlijn en de snelweg.

Bolwerk

Donetsk geldt als het belangrijkste rebellenbolwerk. Honderden separatisten trokken na de val van Slavjansk en Kramatorsk, begin juli, naar de industriestad om zich daar te hergroeperen voor een grote slag met het Oekraïense leger. 

In Donetsk staan de separatisten nog altijd sterk. "Ze blokkeren wegen en werpen barricades op. Ze rijden in konvooien door de stad, hangen in bushokjes, en wonen in universiteitsgebouwen" schreef The New York Times in juli in een reportage vanuit Donetsk.

De rebellen krijgen volgens het Westen en Amerika nog altijd wapens van Rusland. De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat.  De westerse wereld eist van Poetin dat hij zijn invloed op de separatisten gebruikt om het conflict in Oekraïne te beteugelen. 

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne