Een voetganger in Jeruzalem is maandag overleden na een aanrijding met een graafmachine. De bestuurder zou expres op de 25-jarige voorbijganger hebben ingereden.

Het gebeurde rond 13.35 lokale tijd in de wijk Shmuel Hanavi, op de grens tussen Oost- en West-Jeruzalem. Dat meldt de Israelische krant Haaretz. De politie gaat uit van een "terroristische aanval". Op Twitter zijn foto's van het incident verschenen.

De man vertrok met zijn graafmachine vanaf een bouwplaats en reed de voetganger aan. Vervolgens reed hij op een bus in. Hij gebruikte de arm van de machine om de bus omver te duwen.

Daarbij vielen vijf gewonden. Het gaat om de buschauffeur, drie passagiers en een politieagent. De agent raakte gewond terwijl hij de bestuurder uit het voertuig wilde halen, zo schrijft de krant.

Aanslag

Hoofdcommissaris Yossi Fariente gaat uit van een terroristische aanslag en zei dat de politie zo'n incident verwachtte.

Enkele uren later zou een motorrijder vlakbij de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem het vuur hebben geopend. Meerdere mensen raakten daarbij gewond. Een 20-jarige militair raakte ernstig gewond. De schutter is nog voortvluchtig.

Burgemeester Nir Barkat vraagt de inwoners van Jeruzalem niet "het recht in eigen handen te nemen". Iedereen die dit wel probeert, zal daarvoor volgens de burgemeester een "hoge prijs" betalen.

Aanrijdingen

In het verleden zijn in Jeruzalem vaker voertuigen met auto's en bulldozers geramd. In juli 2008 reed een Palestijn uit Oost-Jeruzalem met zijn bulldozer op een passagiersbus in.

Daarbij kwamen twee mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Twee weken later raakten 24 mensen gewond bij een vergelijkbaar incident.

Bekijk beelden:

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict