Verscheidene organisaties, waaronder Amnesty International en Milieudefensie, hebben maandag een vernietigend rapport gepubliceerd over de falende aanpak van Nigeria en Shell om de door olie vervuilde Nigerdelta schoon te maken.

In 2011 stelde het milieuprogramma van de Verenigde Naties (VN) vast dat Shell ernstig tekortschoot in het schoonmaken van de olievervuiling.

Zo bleken plekken waarvan Shell beweerde dat ze waren gereinigd, nog steeds vervuild te zijn. De Nigeriaanse overheid had de VN verzocht om het onderzoek, dat betaald werd door Shell.

Uit het rapport (pdf) bleek verder dat Nigeriaanse autoriteiten bedrijven als Shell niet controleerden. Sinds het onderzoek is het Nederlands-Britse oliebedrijf volgens de organisaties doorgegaan met het gebruiken en verdedigen van reinigingsmethodes van olievlekken die de Verenigde Naties als inadequaat hebben bestempeld.

''Uit onze evaluatie van het VN-rapport, waarin 27 zeer specifieke aanbevelingen aan Shell en de Nigeriaanse overheid worden gedaan, blijkt dat drie jaar later nog geen enkele aanbeveling is uitgevoerd'', zegt Nicole Sprokel van Amnesty International.

Olielekkages

Volgens Sprokel is het lastig voor de getroffen vissers en boeren om hun recht te halen in Nigeria en kijken ze daarom over de grens. Het Nigeriaanse dorp Bodo heeft bijvoorbeeld Shell in Engeland voor de rechter gedaagd om compensatie te eisen voor olielekkages. 

De woordvoerster benadrukt overigens dat Shell in deze zaak heeft toegegeven dat de lekkages werden veroorzaakt door operationeel falen en niet door toedoen van criminelen die de pijplijnen willen aftappen. 

Vooruitgang

Volgens een woordvoerder van Shell heeft het bedrijf vooruitgang geboekt op het gebied van alle aanbevelingen die aan de onderneming zijn gedaan, waaronder het opzetten van een drinkwaterprogramma en het bieden van gezondheidszorg.

Shell benadrukt verder dat het bedrijf of een van de andere belanghebbende partijen niet in staat is om zelfstandig alle aanbevelingen uit te voeren, maar dat er een gecoördineerde aanpak voor nodig is, onder leiding van de Nigeriaanse overheid.