Het Belgische koningspaar en een reeks andere staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders herdachten maandag in Luik de Duitse inval in België precies honderd jaar geleden.

Bij Luik, ten zuiden van Maastricht, werd destijds de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog geleverd.

De ceremonie begon iets na 11.00 uur bij het monument voor de slachtoffers van de geallieerden. Het gaat om de groep landen die destijds tegen onder meer het Duitse Keizerrijk streed.

Als gebaar van verzoening was maandag in Luik de Duitse president Joachim Gauck aanwezig. Groot-Brittannië wordt vertegenwoordigd door prins William en zijn vrouw Kate.

Nederland stuurde minister van Staat Hans van den Broek.  Hij verving minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Bekijk beelden van de herdenking:

Oorlog

Met de inval op 4 augustus 1914 schond Duitsland de neutraliteit van België. Daarop zag Groot-Brittannië zich gedwongen Duitsland de oorlog te verklaren. Nederland kon neutraal blijven.

"Een vredig Europa, een verenigd Europa, een democratisch Europa. Daar droomden onze grootouders van en wij hebben het vandaag. Laten we het koesteren en verbeteren", zei koning Filip van België tijdens de bijeenkomst. 

Verantwoordelijkheid

De Franse president François Hollande refereerde in zijn toespraak ook aan de conflicten van nu. "We kunnen niet neutraal blijven bij conflicten in Oekraïne, Gaza, Irak", zei hij.

"Europa moet haar verantwoordelijkheid nemen, net zoals de gewone mannen honderd jaar geleden. Europa moet nog meer doen en mag niet vredesmoe zijn."

Ook de Duitse president Joachim Gauck vindt dat Europa niet kan wegkijken van de schending van mensenrechten. "Europa wordt nu bestuurd door de sterkte van het recht en niet het recht van de sterkste. Vandaag kunnen we niet onverschillig blijven als mensenrechten geschonden worden", meent Gauck.

Krans

Koning Filip heeft na de toespraken een bloemenkrans neergelegd bij het herdenkingsmonument. De krans bestond uit bloemen die de eregasten erin hadden gestoken.

De plechtigheid werd afgesloten met het blazen van de Last Post, een eerbetoon aan gesneuvelden. Daarna liet een meisje een witte ballon op als teken van vrede en verzoening, gevolgd door duizenden andere ballonnen.

Ten slotte speelden muziekkorpsen van de Belgische en Duitse strijdkrachten gezamenlijk het Europese volkslied Ode an die Freude en de nationale hymne van België.