Reddingswerkers in China bergen maandag nog steeds lichamen van de aardbeving die zondag de provincie Yunnan trof. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 398.

Meer dan 1800 mensen raakten gewond. Sommige afgelegen dorpen zijn nog niet bereikt en de verwachting is dan ook dat het dodental nog verder oploopt. 

De beving had volgens de Chinese geologische dienst een kracht van 6,5. De Amerikaanse dienst USGS hield het op 6,1. Twaalfduizend huizen in de gemeente Ludian, waar de beving plaatsvond, zijn met de grond gelijk gemaakt.

Een inwoner van de stad Zhaotong vergeleek het straatbeeld met 'een slagveld na een bombardement'. "Ik heb nog nooit zulke sterke schokken gevoeld. Het enige wat ik kan zien zijn ruïnes."

Het centrum van de beving lag op slechts tien kilometer diepte, waardoor er relatief veel schade werd aangericht. 

Naschokken

Voor maandag wordt regen en onweer verwacht, wat het reddingswerk en het leveren van noodhulp verder bemoeilijkt.

Wegen raakten ernstig beschadigd door de beving, waardoor de reddingswerkers deels lopend naar het getroffen gebied moeten afreizen. De naschokken zorgen ook voor gevaar. Volgens USGS waren er vier naschokken met een minimale kracht van 4,5. 

Premier Li Keqiang bracht maandag een bezoek aan het epicentrum van de beving en legde ruim vijf kilometer te voet af om daar te komen. 

Bekijk beelden van de berging: