Zeker 25 Afrikanen die vorige maand deelnamen aan de aidsconferentie in Melbourne, zijn in Australië gebleven om daar asiel aan te vragen. 

Dat hebben pleitbezorgers van de rechten van asielzoekers tegen de Australische omroep ABC gezegd.

HomeGround Services, die tijdelijke slaapplekken voor daklozen in Melbourne regelt, heeft tot nu toe veertien verzoeken om hulp binnengekregen. Dat laat een woordvoerder van de organisatie aan persbureau AFP weten

Ze zegt dat het ''duidelijk om afgevaardigden gaat die uit landen komen waar werken aan de strijd tegen aids levensbedreigend is. Het lijkt erop dat sommigen zich hebben afgevraagd of zij in hun land kunnen overleven of dat ze moeten proberen te overleven door de beschermde status van een asielzoeker in Australië te krijgen''..

Geen plek

"Ze hebben overduidelijk op dit moment geen plek om te wonen. Ze zetten allemaal stappen voor een asielaanvraag",aldus de woordvoerder.

De Australische minister van Immigratie Scott Morrison wil niet op de kwestie ingaan, omdat individuele asielaanvragen vanwege privacyoverwegingen nooit openlijk worden besproken. Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld en aan de wet getoetst. 

Asiel

Het is niet de eerste keer dat bezoekers van een groot evenement in Australië asiel hebben aangevraagd. In 2008 vroegen vijftien deelnemers van een voetbaltoernooi asiel aan.

Dat gold eveneens voor veertig atleten en functionarissen die in 2006 aan de Gemenebestspelen in Melbourne meededen. Ook 250 pelgrims die in 2008 de Wereldjongerendagen in Sydney bezochten, hebben daarna een verzoek ingediend.

Conferentie

De twintigste internationale aidsconferentie is door ruim dertienduizend mensen uit meer dan tweehonderd landen bezocht. 

Vier Nederlanders die aan de conferentie zouden deelnemen, kwamen om bij de vliegramp met de MH17 in Oost-Oekraïne. Onder hen was ook de gerenommeerde onderzoeker Joep Lange.