De Verenigde Staten willen zeker vijftig experts naar West-Afrika te sturen om te helpen met de bestrijding van de ebola uitbraak. Ondertussen is een besmette Amerikaanse arts vanuit Liberia naar de VS teruggekeerd.

Dat schrijft de BBC zondag.

Het zou wat beter gaan met de Amerikaanse ebolapatiënt Kent Brantly (33). Hij heeft zondag van achter een glazen wand met zijn vrouw gesproken in een ziekenhuis in de stad Atlanta, zei een vertegenwoordiger van de familie tegen CNN. De zieke arts was zeer goed geluimd en ontzettend dankbaar dat hij naar de VS is gehaald.

Brantly reisde zaterdagavond met een speciaal vliegtuig van Liberia naar de VS en werd daar meteen in quarantaine geplaatst. Brantly hielp ebolapatiënten in Liberia en raakte zo besmet met het dodelijke virus.

Hij is de eerste ebolaptiënt in de VS. Binnen een paar dagen volgt een tweede Amerikaanse patiënte uit Liberia, Nancy Writebol.

Geen medicijnen

Er bestaan geen medicijnen tegen ebola. Brantly krijgt bloedtransfusies en dialyses om zijn lichaam zo sterk mogelijk te houden. "We moeten de patiënt zo lang in leven houden dat het lichaam de controle krijgt over de infectie", zei een arts. Writebol kreeg afgelopen week een experimenteel serum. Er is nog niet bekendgemaakt of dat effect heeft gehad.

Ebola veroorzaakt inwendige bloedingen en soms bloedingen uit de mond, oren en ogen. Het virus wordt overgedragen door persoonlijk contact.

Commotie

In de VS zorgde de komst van het zieke duo voor enige commotie. Zo twitterde de steenrijke zakenman Donald Trump dat de hulpverleners geweigerd moeten worden.

Een hoge Amerikaanse functionaris in de gezondheidszorg haastte zich zondag te stellen dat het al beter gaat met Brantly, hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of hij de ziekte zal overleven. Het is onwaarschijnlijk dat de vrouw en twee kinderen van de patiënt zijn besmet, zei de functionaris verder. Zij waren ook in Liberia.

Sinds ebola dit jaar opdook in West-Afrika, zijn zeker zevenhonderd mensen gestorven aan de ziekte. Volgens functionarissen loopt de volksgezondheid in de VS echter geen gevaar.

Zes dingen die u moet weten over ebola