Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de beschieting van een VN-school in de Gazastrook zondag 'een misdaad' genoemd. Bij de beschieting kwamen tien mensen om het leven.

Ban noemde de aanval "een nieuwe grove schending van het internationale humanitaire recht, dat duidelijk bescherming verlangt door beide partijen van Palestijnse burgers, medewerkers en bezittingen van de VN en andere burgerfaciliteiten".

De VN-chef dringt in een verklaring aan op een snel onderzoek en wil dat de verantwoordelijken rekenschap afleggen. "Het is een morele wandaad en een misdaad."

Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie veroordeelden de beschietingen. De VS noemt deze "schandelijk" en roept Israël op om ervoor te zorgen dat er geen burgerslachtoffers vallen.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en EU-president Herman van Rompuy verklaarden gezamenlijk dat "het bloedbad moet stoppen". Zij veroordeelden het geweld aan zowel Israëlische als aan Palestijnse zijde.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict